Zapraszam na pyszny, pulchny piernik z jabłkami. Taki piernik ma sporo zalet. Bardzo szybko można go przygotować, nie można w nim nic zepsuć, jest miękki, więc można przygotować go tuż przed świętami, no i jest pyszny.
Jeżeli jeszcze nie upiekliście piernika, polecam te ciasto, jako zamiennik tego tradycyjnego. Smacznego.
Składniki (na małą foremkę do babek):
- 300 g jabłek ( 2 średnie jabłka)
- 170 g mąki (1 szklanka)
- 80 g cukru pudru (możesz zastąpić miodem)
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka kropel olejku pomarańczowego (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masło rozpuść i przestudź.
Jajko utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie na przemian dodawaj starte jabłka, przestudzone masło oraz mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawa do piernika. Na końcu możesz dodać kilka kropel olejku pomarańczowego.
Foremkę do babek (albo do keksów) posmaruj tłuszczem i obsyp bułka tartą. Przełóż masę i wyrównaj.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C i piecz przez około 45 minut.
Następnie ciasto wyjmij z foremki i oprósz cukrem pudrem.
Jaki piękny w środku :)
Kamciss, proszę, poczęstuj się :)
Jaki piękny w środku :)
ale pięknie wygląda, taki w formie babki.
ciekawe z tymi jabłkami, jak smakuje?
Kamciss, proszę, poczęstuj się :)
Karmel-itko, w konsystencji przypomina marchewkowe. Wyczuwalny jest lekki smak przyprawy piernikowej. Jest wilgotne i miękkie.
ale pięknie wygląda, taki w formie babki.
ciekawe z tymi jabłkami, jak smakuje?
Karmel-itko, w konsystencji przypomina marchewkowe. Wyczuwalny jest lekki smak przyprawy piernikowej. Jest wilgotne i miękkie.
jest pyszne:) goraco polecam!! juz robilam kilkukrotnie i przepis powedrowal nawet do Anglii do kolezanki:)
jest pyszne:) goraco polecam!! juz robilam kilkukrotnie i przepis powedrowal nawet do Anglii do kolezanki:)