Zapraszam na pyszne i delikatne tartaletki z czekoladą i jabłkiem. W sam raz na jesienne smutki, po takiej tartaletce humor gwarantowany. Smacznego!
Tartaletki z czekoladą i jabłkiem
Składniki (4 sztuki):
- 50 g rozdrobnionych orzechów włoskich
- 100 g rozdrobnionych ciasteczek czekoladowych
- 60 g rozpuszczonej kostki do pieczenia Kasia
- 150 g gorzkiej czekolady
- 80 ml (1/3 szklanki) śmietanki 30%
- 1 jabłko, pokrojone w cienkie plasterki
- 4 jabłuszka rajskie (z zalewy albo świeżych)
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać rozdrobnione ciastka, orzechy i rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia.
Masę rozłożyć na cztery tartaletki i wyrównać dociskając palcami. wstawić do lodówki na około 20 minut.
W tym czasie piekarnik rozgrzać do 180°C a w garnuszku rozpuścić czekoladę, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
Masę czekoladową wylać na przygotowane spody, na środku położyć po plasterku jabłka i i po jednym rajskim jabłuszku.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu ostudzić
Tartaletki przechowywać w lodówce.
Super wyglądają. :)
Częstuję się jedną.
Super wyglądają. :)
Częstuję się jedną.
Ależ one mi się podobają! Pychota :)
Ależ one mi się podobają! Pychota :)
Łoooo… Mniam!!! Mam tylko jedno pytanie – można upiec jedną dużą tartę :)?
Madziuchna, oczywiście, że tak :) będzie wyglądać bardzo apetycznie :)
Łoooo… Mniam!!! Mam tylko jedno pytanie – można upiec jedną dużą tartę :)?
Madziuchna, oczywiście, że tak :) będzie wyglądać bardzo apetycznie :)