Czekolada, borówki i kilka innych składników. Takie zwyczajne ciasto czekoladowe z borówkami. Zastanawiałam się nawet, czy pokazywać Wam ten wypiek. Jednak wyszło pyszne i znikało w szybkim tempie, postanowiłam więc szybko zrobić kilka zdjęć, spisać przepis i opublikować…
Ciasto wyszło w sam raz. Nie jest ani kwaśne, ani za słodkie, nie klei się i nie zostawia zbyt wielu okruszków. Jest pyszne.
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g cukru trzcinowego
- 150 g masła
- 200 g mąki
- 2 jajka
- kilka kropli olejku waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kawy instant (rozpuszczonej w 50 ml ciepłego mleka)
- 150 g borówek
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać kawę rozpuszczona w mleku. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Do lekko przestudzonej masy wsypać cukier trzcinowy, dodać olejek waniliowy i wymieszać. Następnie dodać jajka i ponownie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszać razem z płynną masą czekoladową.
Ciasto wymieszać na gładką jednolitą masę.
Do gładkiej masy dodać część borówek, wymieszać.
Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać pozostałymi borówkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C i przez około 40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnik. Przestudzić. Można posypać je cukrem pudrem.
Połączenie borówek z czekoladą bardzo mi sie podoba. Tak to już jest, że proste ciacha bywają najsmaczniejsze:-)
borowki otulone czekoladowym ciastem … rozkosz dla podniebienia :)
Połączenie borówek z czekoladą bardzo mi sie podoba. Tak to już jest, że proste ciacha bywają najsmaczniejsze:-)
borowki otulone czekoladowym ciastem … rozkosz dla podniebienia :)
Wow, połączenie moich ulubionych smaków… musi być boskie!
Uwielbiam takie ciasta.
Pięknie i pysznie wygląda. Czy mogę się poczęstować?
Pozdrowienia,
Wow, połączenie moich ulubionych smaków… musi być boskie!
Uwielbiam takie ciasta.
Pięknie i pysznie wygląda. Czy mogę się poczęstować?
Pozdrowienia,
Jakiej wielkości jest blacha? :D
Jakiej wielkości jest blacha? :D
Paulina, piekłam w formie 20×20 cm
Paulina, piekłam w formie 20×20 cm
Dzięki :) Mam taką więc wypróbuję :) Myślę, czy nie zastąpić borówek żurawiną ;)
Dzięki :) Mam taką więc wypróbuję :) Myślę, czy nie zastąpić borówek żurawiną ;)