Małosolne

Ogórki małosolne

Chrupiące i pachnące, takie właśnie są ogórki małosolne. Podobno najlepsze są 2-3 dniowe, ale to rzecz gustu. Ja swoich spróbowałam kilka godzin po przygotowaniu, były lekko słone, ale w środku jeszcze zielone – takie lubię najbardziej – słodko-słone. Każdego dnia nabierają intensywniejszego smaku.
Są pyszne, a smalec domowy byłby do nich idealny – niestety jeszcze go nie zrobiłam.

Małosolne

Składniki (2 słoiki po 700 ml):

  • ok. 0,6 kg małych ogórków gruntowych
  • 2-4 ząbki czosnku (dałam 4 duże)
  • kawałek korzenia chrzanu razem z liściem chrzanu
  • 2 łodygi kopru włoskiego z nasionami
  • ok. 0,6 l wody
  • 1 łyżka soli

Najsmaczniejsze ogórki małosolne

Przygotowanie:
Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól. Czosnek obrać z łupinek ogórki opłukać (można odciąć ogonki). Do słoików włożyć po jednej gałązce kopru, czosnek, po kawałku liścia i korzenia chrzanu.

Koper włoski

Następnie w słoikach ułożyć ogórki – zalać wszystko gorącą osoloną wodą (ogórki muszą być całe zanurzone w wodzie). Odstawić do ostudzenia.

Ogórki

Ogórki małosolne robiłam w słoikach, które zamknęłam dopiero po ostygnięciu zalewy. Inny sposób, to przygotować je w garnku z kamionki, wtedy dobrze jest ogórki „docisnąć” od góry czymś ciężkim.

Ogórki w zalewie solonej

12 komentarzy

  1. najlepsze ogorki! u mnie sloiki z nimi znikaja w zastraszajaco szybkim tempie :D

  2. No to jutro przywożę świeże ogóreczki i robię!

  3. Uwielbiam małosolne! :)

  4. najlepsze ogorki! u mnie sloiki z nimi znikaja w zastraszajaco szybkim tempie :D

  5. No to jutro przywożę świeże ogóreczki i robię!

  6. bardzo ładne zdjęcia ;]
    u mnie jada się je już po 3 dniach, nie lubimy mocno przekiszonych ;]

  7. Uwielbiam małosolne! :)

  8. bardzo ładne zdjęcia ;]
    u mnie jada się je już po 3 dniach, nie lubimy mocno przekiszonych ;]

  9. po jednym dniu już pychotka!

  10. po jednym dniu już pychotka!

  11. Kasiu, a jak po 2-3 dniach? :) no i czy wszystkie zostały zjedzone czy będzie zupa ogórkowa? ;)

  12. najsmaczniejsze.pl

    Kasiu, a jak po 2-3 dniach? :) no i czy wszystkie zostały zjedzone czy będzie zupa ogórkowa? ;)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*