Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto jest idealne: pyszne, delikatne, puszyste. Nie mogę się od niego oderwać. W opisie przygotowania napisałam, że ciasto trzeba ostudzić… ja nie wytrzymałam i pokroiłam jeszcze gorące. Troszkę się kruszyło, ale to nic – ważne były wrażenia smakowe i zapachowe. Ciasto schłodzone dobrze się kroi, smakuje nie tylko do kawy, bo i do szklanki mleka też.
Kilkuletni sąsiad dał najwyższą ocenę jaką można było dać: 6+, ale nawet nie o ocenę tu chodzi. Najważniejsze, że smakuje i wywołuje uśmiech na twarzy. Polecam, korzystajcie póki sezon na cukinię trwa.

Ciasto czekoladowe z cukiniąSkładniki:
– 300 g czekolady deserowej
– 350 g cukinii startej na drobnych oczkach i lekko odciśniętej
– 3 jajka
– 170 cukru
– 200 g mąki
– 100 ml oleju
– cukier waniliowy (mały)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– cukier puder o posypania ciasta

Czekoladowe ciasto z cukinią

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić na średnim ogniu, następnie ostudzić. Jajka dokładnie zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Następnie dodać przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać przestudzoną czekoladę i odciśniętą cukinię – dokładnie wymieszać.

Przygotowanie ciasta z cukinią

Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić, wyjąć z formy – ostudzić.

Ciasto

Ciasto posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.

Ciasto z cukinii

20 komentarzy

  1. ciasto czekoladowe posypane cukrem pudrem; jestem w niebie!

  2. mojetworyprzetwory

    Ciasto czekoladowe z cukini to numer jeden z tych z udziałem warzyw w moim domu, uwielbiamy;) Twoje piękne! Porywam kawałek!

  3. ciasto czekoladowe posypane cukrem pudrem; jestem w niebie!

  4. mojetworyprzetwory

    Ciasto czekoladowe z cukini to numer jeden z tych z udziałem warzyw w moim domu, uwielbiamy;) Twoje piękne! Porywam kawałek!

  5. Świetne to ciasto! Dawno nie robiłam z cukinią, a jest pyszne. :)
    Pozdrowienia

  6. Świetne to ciasto! Dawno nie robiłam z cukinią, a jest pyszne. :)
    Pozdrowienia

  7. Mam pół dużej cukinii, zerka na mnie :) a ja mam dylemat czy upiec jeszcze raz ciasto czy przygotować pyszne Leczo https://najsmaczniejsze.pl/2011/08/leczo/ :)

  8. najsmaczniejsze.pl

    Mam pół dużej cukinii, zerka na mnie :) a ja mam dylemat czy upiec jeszcze raz ciasto czy przygotować pyszne Leczo https://najsmaczniejsze.pl/2… :)

  9. Mam pytanko keksówka to będzie ta dłuższa czy mniejsza?

  10. Mam pytanko keksówka to będzie ta dłuższa czy mniejsza?

  11. Asiu, ta mniejsza :) Ta moja ma tak około 13×23 cm.

  12. najsmaczniejsze.pl

    Asiu, ta mniejsza :) Ta moja ma tak około 13×23 cm.

  13. czy mogłabyś podawać składniki w łyżeczkach, łyżkach i szklankach – to o wiele praktyczniejsze, zwłaszcza gdy brakuje wagi. Przecież używasz ” 1 łyżeczka proszku do pieczenia”, ale przy cukrze masz już “170 cukru” – czegoś tam. Jakoś Amerykanie, Anglicy dają sobie radę bez używania wagi, przepisy kulinarne pisane po polsku muszą być pisane jak za komuny, bardziej “poważnie” , jak instrukcje aptekarskie, w gramach, dekagramach, mililitrach, decylitrach itd.

  14. czy mogłabyś podawać składniki w łyżeczkach, łyżkach i szklankach – to o wiele praktyczniejsze, zwłaszcza gdy brakuje wagi. Przecież używasz ” 1 łyżeczka proszku do pieczenia”, ale przy cukrze masz już “170 cukru” – czegoś tam. Jakoś Amerykanie, Anglicy dają sobie radę bez używania wagi, przepisy kulinarne pisane po polsku muszą być pisane jak za komuny, bardziej “poważnie” , jak instrukcje aptekarskie, w gramach, dekagramach, mililitrach, decylitrach itd.

  15. Jadziu, zachęcam do skorzystania z przelicznika na moim blogu. Są tam wszystkie produkty, których używam.
    Postaram się podawać więcej informacji w spisie składników, lecz nie obiecuję, że w każdym przepisie tak będzie.

  16. Jadziu, zachęcam do skorzystania z przelicznika na moim blogu. Są tam wszystkie produkty, których używam.
    Postaram się podawać więcej informacji w spisie składników, lecz nie obiecuję, że w każdym przepisie tak będzie.

  17. Ciasto ideał ! Już 2 raz je pichcę i znika w jeden dzień,rok temu gdy pytałam o foremkę ciasto zdążyło zniknąć w parę godzin nawet nie zdążyło wystygnąć :)

  18. Ciasto ideał ! Już 2 raz je pichcę i znika w jeden dzień,rok temu gdy pytałam o foremkę ciasto zdążyło zniknąć w parę godzin nawet nie zdążyło wystygnąć :)

  19. Asiu, cieszę się, że ciasto tak bardzo smakuje, że znika szybciej niż się piecze ;)

  20. najsmaczniejsze.pl

    Asiu, cieszę się, że ciasto tak bardzo smakuje, że znika szybciej niż się piecze ;)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*