Ciasto jest idealne: pyszne, delikatne, puszyste. Nie mogę się od niego oderwać. W opisie przygotowania napisałam, że ciasto trzeba ostudzić… ja nie wytrzymałam i pokroiłam jeszcze gorące. Troszkę się kruszyło, ale to nic – ważne były wrażenia smakowe i zapachowe. Ciasto schłodzone dobrze się kroi, smakuje nie tylko do kawy, bo i do szklanki mleka też.
Kilkuletni sąsiad dał najwyższą ocenę jaką można było dać: 6+, ale nawet nie o ocenę tu chodzi. Najważniejsze, że smakuje i wywołuje uśmiech na twarzy. Polecam, korzystajcie póki sezon na cukinię trwa.
Składniki:
– 300 g czekolady deserowej
– 350 g cukinii startej na drobnych oczkach i lekko odciśniętej
– 3 jajka
– 170 cukru
– 200 g mąki
– 100 ml oleju
– cukier waniliowy (mały)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– cukier puder o posypania ciasta
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić na średnim ogniu, następnie ostudzić. Jajka dokładnie zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Następnie dodać przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać przestudzoną czekoladę i odciśniętą cukinię – dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić, wyjąć z formy – ostudzić.
Ciasto posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.
ciasto czekoladowe posypane cukrem pudrem; jestem w niebie!
Ciasto czekoladowe z cukini to numer jeden z tych z udziałem warzyw w moim domu, uwielbiamy;) Twoje piękne! Porywam kawałek!
ciasto czekoladowe posypane cukrem pudrem; jestem w niebie!
Ciasto czekoladowe z cukini to numer jeden z tych z udziałem warzyw w moim domu, uwielbiamy;) Twoje piękne! Porywam kawałek!
Świetne to ciasto! Dawno nie robiłam z cukinią, a jest pyszne. :)
Pozdrowienia
Świetne to ciasto! Dawno nie robiłam z cukinią, a jest pyszne. :)
Pozdrowienia
Mam pół dużej cukinii, zerka na mnie :) a ja mam dylemat czy upiec jeszcze raz ciasto czy przygotować pyszne Leczo https://najsmaczniejsze.pl/2011/08/leczo/ :)
Mam pół dużej cukinii, zerka na mnie :) a ja mam dylemat czy upiec jeszcze raz ciasto czy przygotować pyszne Leczo https://najsmaczniejsze.pl/2… :)
Mam pytanko keksówka to będzie ta dłuższa czy mniejsza?
Mam pytanko keksówka to będzie ta dłuższa czy mniejsza?
Asiu, ta mniejsza :) Ta moja ma tak około 13×23 cm.
Asiu, ta mniejsza :) Ta moja ma tak około 13×23 cm.
czy mogłabyś podawać składniki w łyżeczkach, łyżkach i szklankach – to o wiele praktyczniejsze, zwłaszcza gdy brakuje wagi. Przecież używasz ” 1 łyżeczka proszku do pieczenia”, ale przy cukrze masz już “170 cukru” – czegoś tam. Jakoś Amerykanie, Anglicy dają sobie radę bez używania wagi, przepisy kulinarne pisane po polsku muszą być pisane jak za komuny, bardziej “poważnie” , jak instrukcje aptekarskie, w gramach, dekagramach, mililitrach, decylitrach itd.
czy mogłabyś podawać składniki w łyżeczkach, łyżkach i szklankach – to o wiele praktyczniejsze, zwłaszcza gdy brakuje wagi. Przecież używasz ” 1 łyżeczka proszku do pieczenia”, ale przy cukrze masz już “170 cukru” – czegoś tam. Jakoś Amerykanie, Anglicy dają sobie radę bez używania wagi, przepisy kulinarne pisane po polsku muszą być pisane jak za komuny, bardziej “poważnie” , jak instrukcje aptekarskie, w gramach, dekagramach, mililitrach, decylitrach itd.
Jadziu, zachęcam do skorzystania z przelicznika na moim blogu. Są tam wszystkie produkty, których używam.
Postaram się podawać więcej informacji w spisie składników, lecz nie obiecuję, że w każdym przepisie tak będzie.
Jadziu, zachęcam do skorzystania z przelicznika na moim blogu. Są tam wszystkie produkty, których używam.
Postaram się podawać więcej informacji w spisie składników, lecz nie obiecuję, że w każdym przepisie tak będzie.
Ciasto ideał ! Już 2 raz je pichcę i znika w jeden dzień,rok temu gdy pytałam o foremkę ciasto zdążyło zniknąć w parę godzin nawet nie zdążyło wystygnąć :)
Ciasto ideał ! Już 2 raz je pichcę i znika w jeden dzień,rok temu gdy pytałam o foremkę ciasto zdążyło zniknąć w parę godzin nawet nie zdążyło wystygnąć :)
Asiu, cieszę się, że ciasto tak bardzo smakuje, że znika szybciej niż się piecze ;)
Asiu, cieszę się, że ciasto tak bardzo smakuje, że znika szybciej niż się piecze ;)