Polubiłam ten sernik stracciatella od pierwszego ujrzenia. Wygląda niesamowicie, jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Troszkę długo się piecze, a później trzeba poczekać, aż całkowicie wystygnie – ale to prawie każdym serniku tak jest. Sernik stracciatella jest słodko-kwaskowaty, lekko czekoladowy o kremowej konsystencji. Polecam.
Składniki (ciasto o średnicy 20 cm):
Spód kakaowy:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g miękkiej margaryny (albo masła)
- 40 g drobnego cukru
- 2 łyżki kakao
Masa serowa
- 450 g białego twarogu do serników
- 2 jajka
- 40 g cukru pudru
- 10 g kaszy manny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 70 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Spód: Wszystkie składniki zmiksować i umieścić w tortownicy. Masa jest dość sypka ale mokra – nie ugniatać jej!
Masa serowa: W misce umieścić twaróg i jajka, zmiksować je razem cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać kaszę manną i dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać i dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Gotową masę przelać do formy.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C i piec przez około 90 minut. Ostudzić w formie.
Sernik stracciatella znalazła Edyta z blogu Przy kuchennym stole i razem z Kasią z Wyspy Smaków upiekłyśmy wspólnie sernik. Nasze serniki troszkę różnią się od siebie składnikami, dzięki temu każdy wygląda inaczej, pięknie i smakowicie. Polecam ten przepis.
Ślicznie Ci wyszedł :)
Dziękuję za wspólne pieczenie!
Wygląda cudnie, u Każdej z Was inaczej – a kuszą tak samo! Pyszności! Zapisałam przepis;)
Ślicznie Ci wyszedł :)
Dziękuję za wspólne pieczenie!
Wygląda cudnie, u Każdej z Was inaczej – a kuszą tak samo! Pyszności! Zapisałam przepis;)
Ale do masy serowej jakie mąki trzeba dodać bo nie ma podanego w przepisie :-)
oj nie dla mnie czekanie na wystygnięcie, zawsze wyjadam jeszcze ciepłe ;)
Edyta, dziękuje, Twoje również smakowite :) i mam nadzieję, że jeszcze nie jedną słodkość razem upieczemy :D
Mojetworyprzetwory, dziękuję i zapraszam do degustacji :)
Aniu, w masie serowej nie ma mąki, jest tylko kasza manna, zamiennie można dodać mąki kukurydzianej
Ola, ja nawet wytrzymałam całą noc chłodzenia :D
To nic nie rozumiem :-) w opisie robienia masy jest napisane ,, dodać obie mąki i dokładnie wymieszać,,
Ale do masy serowej jakie mąki trzeba dodać bo nie ma podanego w przepisie :-)
oj nie dla mnie czekanie na wystygnięcie, zawsze wyjadam jeszcze ciepłe ;)
Aniu, dziękuję za zwrócenie uwagi, faktycznie był tam błąd – już poprawiłam :)
Edyta, dziękuje, Twoje również smakowite :) i mam nadzieję, że jeszcze nie jedną słodkość razem upieczemy :D
Mojetworyprzetwory, dziękuję i zapraszam do degustacji :)
Aniu, w masie serowej nie ma mąki, jest tylko kasza manna, zamiennie można dodać mąki kukurydzianej
Ola, ja nawet wytrzymałam całą noc chłodzenia :D
To nic nie rozumiem :-) w opisie robienia masy jest napisane ,, dodać obie mąki i dokładnie wymieszać,,
Aniu, dziękuję za zwrócenie uwagi, faktycznie był tam błąd – już poprawiłam :)
Prezentuje się znakomicie. :) Nie robiłam jeszcze takiego.
Prezentuje się znakomicie. :) Nie robiłam jeszcze takiego.
zauroczył mnie ten serniczek więc musiałam go upiec, jest przepyszny i ślicznie się prezentuje z tymi czekoladowymi drobinkami, serdeczne dzięki za przepis, pozdrawiam :)
zauroczył mnie ten serniczek więc musiałam go upiec, jest przepyszny i ślicznie się prezentuje z tymi czekoladowymi drobinkami, serdeczne dzięki za przepis, pozdrawiam :)
Jakiej wielkości powinna być tortownica ? Po zdjęciu sądzę ze malutka
Jakiej wielkości powinna być tortownica ? Po zdjęciu sądzę ze malutka
Ela, tortownica ma średnicę 20 cm
Ela, tortownica ma średnicę 20 cm