Sałatka z sałatą pekińską

Sałatka z kapustą pekińską

Bardzo szybka, łatwa i smaczna sałatka z kapustą pekińską – idealna do obiadu lub na grilla. Warzywa najlepiej pokroić wcześniej, a przyprawić tuż przed podaniem, dzięki czemu sałatka zachowa świeżość i chrupkość. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków i mięsa, a także jako lekki akcent do potraw z grilla.

Sałatka z kapustą pekińską

Sałatka z kapustą pekińską

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku (albo szczypiorku)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sałatka z sosem majonezowymPrzygotowanie:
Wszystkie warzywa umyć. Kapustę pekińską posiekać, ogórka obrać i razem z pomidorem pokroić na kawałki. Do warzyw dodać posiekany koperek (można zastąpić szczypiorkiem).
Warzywa do sałatkiSałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jogurt i majonez.
Sos majonezowyWszystko dokładnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

6 komentarzy

  1. Wygląda apetycznie, a składniki zawsze do kupienia :) muszę zrobić D

  2. Wygląda apetycznie, a składniki zawsze do kupienia :) muszę zrobić D

  3. Smakowicie wygląda. :)
    Ja bym pewnie zamiast majonezu dała jogurt, zawsze wciskam jogurt zamiast majonezu. Tylko do tradycyjnej jarzynowej daję majonez hehe;D
    Pozdrowienia

  4. Smakowicie wygląda. :)
    Ja bym pewnie zamiast majonezu dała jogurt, zawsze wciskam jogurt zamiast majonezu. Tylko do tradycyjnej jarzynowej daję majonez hehe;D
    Pozdrowienia

  5. Super przepis!
    Mięsożercy pewnie dodadzą również mięsko – bomba.
    A dressing można również zrobić oddzielnie – jogurt, olej rzepakowy, pieprz – rewelacja ;)

  6. Super przepis!
    Mięsożercy pewnie dodadzą również mięsko – bomba.
    A dressing można również zrobić oddzielnie – jogurt, olej rzepakowy, pieprz – rewelacja ;)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*