Latem koniecznie trzeba upiec drożdżówkę. Taką z owocami. Upiekłam ją wczoraj, wyszła pyszna, pulchna z lekko kwaskowatą nutka owocową i pyszną orkiszową kruszonką.
Jak każda drożdżówka, ta też smakuje najlepiej na ciepło, chociaż zimna tez jest pyszna i został tylko mały kawałeczek do popołudniowej kawy.
Składniki (forma 20×20 cm):
Ciasto:
– 300 g maki
– 170 g cukru
– 100 g masła
– 40 g drożdży
– 2 jajka
– 125 ml letniego mleka
– 1 łyżka cukru waniliowego
Kruszonka:
– 100 g mąki orkiszowej
– 75 g cukru
– 75 g masła
Oraz:
– po 100 g truskawek, czerwonych porzeczek i jagód
Przygotowanie:
Ciasto: Jajka dokładnie zmiksować razem z cukrem, następnie wlać letnie mleko i dodać pokruszone drożdże. Wszystko razem wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. .
Gdy ciasto podrośnie, dodać rozpuszczone i schłodzone masło, przesianą mąkę i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie zmiksować.
Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto (ciasto jest dość rzadkie).
Wierzch posypać umytymi i lekko osuszonymi owocami.
Kruszonką: Do mąki wsypać cukier, dodać miękkie masło, zagnieść i pokruszyć na ciasto.
Ciasto drożdżowe piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut.
Wspaniale wygląda z tymi owocami! :)
Ja robiłam orkiszowe drożdżowe, super mięciutkie pyszne,.:)
Pozdrowienia!
Majana. całe orkiszowe? Musiało być pyszne :)
Pozdrawiam
Wspaniale wygląda z tymi owocami! :)
Ja robiłam orkiszowe drożdżowe, super mięciutkie pyszne,.:)
Pozdrowienia!
Majana. całe orkiszowe? Musiało być pyszne :)
Pozdrawiam
A nie, było pół na pół z krupczatką. :) Polecam :)
A nie, było pół na pół z krupczatką. :) Polecam :)