Dziś będzie przepis na idealny dżem z rabarbaru – chyba jeszcze można dostać rabarbar? Jeśli znajdziecie to koniecznie kupcie i zróbcie z niego dżem. Wyszedł pyszny. Ja sama zjadłam już cały słoiczek. Zawsze myślałam, że z rabarbaru wychodzą kwaśne albo cierpkie przetwory, a tu taka smaczna niespodzianka :) Odważyłam się i zrobiłam – dżem wyszedł wspaniały, no i bez dodatku cukru żelującego. Polecam.
- 400 g rabarbaru
- 350 g cukru (plus 50 g do ewentualnego dosłodzenia)
- 1 łyżeczka imbiru albo 1 łyżka świeżo tartego imbiru
Przygotowanie:
Rabarbar umyć i osuszyć. Łodygi pokroić w paski, wrzucić do garnuszka i zasypać cukrem, by rabarbar puścił sok.
Gotować, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać imbir, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę na średnim ogniu. Dżem przełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić.
uwielbiam rabarbar.
Rewelacja! uwielbiam rabarbarowe dżemy:)
Z truskawką tez świetnie smakuje.
Pozdrawiam:)
uwielbiam rabarbar.
Rewelacja! uwielbiam rabarbarowe dżemy:)
Z truskawką tez świetnie smakuje.
Pozdrawiam:)
Asieja, ja dawno nie jadłam i bałam się co z tego dżemu wyjdzie :) wyszedł pyszny :)
Majano, rabarbar z truskawką? brzmi interesująco :D
Asieja, ja dawno nie jadłam i bałam się co z tego dżemu wyjdzie :) wyszedł pyszny :)
Majano, rabarbar z truskawką? brzmi interesująco :D