Ciasto świeże, pyszne i na czasie. Już wczoraj o nim myślałam, ale nie mogłam się za niego zabrać. Postanowiłam Zrobić je dziś z samego rana. Ciasto robi się bardzo szybko, 30 minut pieczenia, w tym czasie zrobiłam krem. Gdy ciasto stygło a krem nabierał odpowiedniej konsystencji, rozrobiłam galaretkę, która była gotowa zaraz po tym jak ciasto przełożyłam kremem i ułożyłam na nim truskawki. Dzięki temu ciasto było gotowe zaraz po przygotowaniu.
Zachęcam do wypróbowania nowych galaretek, które zastygają w ciągu 30 minut. To ciekawy pomysł i doświadczenie. Produkt ten wypuściła na rynek firma Delecta w czterech pysznych smakach (truskawka, agrest, pomarańcz i cytryna).
Galaretki na szybko! tężeją w 30 minut. Przygotowany są na bazie roślinnej (odpowiedni dla wegetarian). Nowe Galaretki na szybko są świetne do ciast i deserów. Można przygotować ją ze wszystkimi owocami, nawet ze świeżymi ananasami czy kiwi. Mają świetny smak i kolor. Galaretka wyjęta z lodówki ma idealną konsystencję, niestety po jakimś czasie, traci ją (ale nie spływa z ciasta). Niektórzy uznają to za minus, mi jednak to nie przeszkadzało.
Ze względu na szybkość przygotowania, będę dodawać ją do ciast i deserów, chociaż w przypadku sernika na zimno, będę trzymać się tradycyjnych galaretek.
Składniki (forma o wymiarach 12×22 cm):
Ciasto kakaowe:
- 2 jajka
- 80 g drobnego cukru
- 50 g mąki
- 10 g kakao
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 1 budyń waniliowy
- 250 ml mleka
- 30 g cukru
- 125 g masła
Oraz:
- truskawki
- galaretka truskawkowa (np. Delecta na szybko – tężejąca w 30 minut)
Przygotowanie:
Ciasto kakaowe: Jajka ubić ze szczyptą soli, cały czas miksując dodawać stopniowo cukier. Gdy masa zgęstnieje, zmniejszyć obroty miksera i dodać przesianą mąkę oraz kakao. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 30 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić, przeciąć na dwa równe blaty.
Zagotować 400 ml wody, przelać do szklanego naczynia. W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę i odstawić do stężenia (nie należy wstawiać jej do lodówki – galaretka szybko tężeje).
Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka, wsypać do niego budyń i wymieszać. Resztę mleka zagotować. Koniecznie zmniejszyć ogień i od razu wlać rozpuszczony proszek budyniowy, energicznie mieszając (budyń zrobi się od razu gęsty) i ugotować. Ostudzić od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuszek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając po łyżce zimnego budyniu.
Powstałym kremem przełóż placki ciasta (blaty można nasączyć sokiem truskawkowym).
Ciasto udekorować przekrojonymi truskawkami.
Na końcu polać tężejącą galaretką i schłodzić do uzyskania jednolitej temperatury całego ciasta.
Wygląda wspaniale!
Wygląda wspaniale!
Śliczne zdjęcia!
Śliczne zdjęcia!
Wszystko ładnie wygląda, ale mam wątpliwości co do proporcji. Naprawdę tylko 80g?? 50?? A może jeszcze jakiś spulchniacz?
Uwiedzona ślicznym zdjęciem i prostotą wykonania skusiłam się dzisiaj na to ciacho i mimo obaw, że za mało tego wszystkiego, zrobiłam. I co? wyszło mi ciasto 5mm… Jako spód ujdzie. Chyba.
Eoos, tak tylko 50 g mąki + 10 kakao. Nie dodawałam ani proszku do pieczenia ani sody. Ciasto wyrosło, tak jak widać na zdjęciu. A piekłam w małej prostokątnej foremce do keksów.
Wszystko ładnie wygląda, ale mam wątpliwości co do proporcji. Naprawdę tylko 80g?? 50?? A może jeszcze jakiś spulchniacz?
Uwiedzona ślicznym zdjęciem i prostotą wykonania skusiłam się dzisiaj na to ciacho i mimo obaw, że za mało tego wszystkiego, zrobiłam. I co? wyszło mi ciasto 5mm… Jako spód ujdzie. Chyba.
Eoos, tak tylko 50 g mąki + 10 kakao. Nie dodawałam ani proszku do pieczenia ani sody. Ciasto wyrosło, tak jak widać na zdjęciu. A piekłam w małej prostokątnej foremce do keksów.
mi nie wyrosło i zrobiłam dwa. ciasto po zastygnięciu i postaniu w lodówce stwardniało :(
Iga, nie wiem, czemu tak się zrobiło. Moje było ok, w najbliższym czasie powtórzę to ciasto.
mi nie wyrosło i zrobiłam dwa. ciasto po zastygnięciu i postaniu w lodówce stwardniało :(
Iga, nie wiem, czemu tak się zrobiło. Moje było ok, w najbliższym czasie powtórzę to ciasto.
Jeżeli moge doradzić,ja nie wyciagałabym ciasta z formy,wtedy galaretkę można wlac lekko tężejącą , będzie równiutka.
Jeżeli moge doradzić,ja nie wyciagałabym ciasta z formy,wtedy galaretkę można wlac lekko tężejącą , będzie równiutka.
a ja mam pytanie na jakie wymiary blachy są to składniki??
a ja mam pytanie na jakie wymiary blachy są to składniki??
Jadzia, blaszka ma wymiary 12×22 cm
Jadzia, blaszka ma wymiary 12×22 cm
dziękuję bardzo bo wygląda smakowicie
dziękuję bardzo bo wygląda smakowicie
Ja też je robiłam ;) tylko w tortownicy wyszedł boski torcik ;) super przepis , taki “inny biszkopt”! ;)