Herbata czy Kawa? Oto jest pytanie. Kiedyś piłam dużo różnych herbat i nie wiem czemu, ale na długo zapomniałam o nich. Zaczęłam pić więcej kaw, soków i wody. Dzięki Sir William?s na nowo pokochałam herbatę, oraz jej różne smaki i aromaty. Świetnie pasują do śniadania, na podwieczorek, na ciepłe i zimne dni. Jest dobra o każdej porze dnia i nocy.
Dla mnie, najlepsza pora na ciepłą herbatę parzoną w czajniczku, to śniadanie ze świeżo upieczonymi bułkami.
Sir William?s to najwyższej jakości herbata stworzona ze starannie wyselekcjonowanych listków. Charakteryzuje się wyjątkowym, głębokim smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Jakość herbaty w dużej mierze zależy od regionu z którego pochodzi, jakości gleby, gatunku krzewu herbacianego oraz oczywiście ze sposobu selekcjonowania listków, dlatego w skład herbat William?s wchodzą tylko wybrane pędy pochodzące z najlepszych światowych plantacji.
Jak zapewnia producent, jej jakość jest regularnie badana i potwierdzana przez doświadczonych kiperów.
Herbata czy Kawa?
Herbatę Sir William?s najlepiej zaparzyć wkładając saszetkę wybranej herbaty do czajniczka. Zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem.
Do zaparzenia herbaty najlepiej używać świeżo zagotowanej wody, która zapewni odpowiedni smak herbaty. Polecam stosowanie wody filtrowanej lub źródlanej o niskiej twardości.
Herbata Sir William?s dostępna jest w wielu smakowych, a temperatura wody i czas parzenia zależy od jej rodzaju.
Herbaty Czarne/ Black Teas ? zalać wodą o temp. 100?C i parzyć 3-5 minut.
– Ceylon Gold – Ekskluzywna mieszanka złotych pąków i listków doskonałych herbat cejlońskich z rejonu Kandy. Daje połyskliwe napary o głębokiej bursztynowo-czerwonej barwie i oryginalnym aromacie dzikiej orchidei.
– English Breakfast – Mieszanka doskonałych czarnych herbat zestawiona według tradycyjnej angielskiej receptury. Daje złocisto-bursztynowe napary o naturalnej karmelowej słodyczy i głębokim, szlachetnym aromacie.
– Lemon Black – Wyrafinowana mieszanka czarnych herbat o orzeźwiającym aromacie cytryny. Napar ma połyskliwą, złocistoczerwoną barwę, głęboki aromat doskonałej czarnej herbaty przełamany delikatną cytrusową nutą.
– Earl Grey – Tradycyjna mieszanka czarnych herbat indyjskich i indonezyjskich z dodatkiem bergamotki. Kompozycja daje ciemnoczerwone napary o charakterystycznym, cytrusowym aromacie i doskonale zbalansowanym smaku.
Pozostałe herbaty:
Herbaty Zielone/ Green Teas ? zalać wodą o temp. 70-85?C i parzyć 2-3 minuty.
– Sencha – Tradycyjna chińska herbata zielona o wytrawnym smaku i doskonałym owocowym aromacie. Napar ma klarowny, żółtozielony kolor i bogaty cytrusowo-owocowy bukiet.
– Green Mint – Orzeźwiająca mieszanka na bazie chińskiej herbaty zielonej i mięty pieprzowej. Złocistozielony napar łączy naturalny, ziołowy smak z orzeźwiającym, miętowym aromatem.
Kompozycje owocowe/ Fruit compositions ? zalać wodą o temp. 100?C i parzyć 5-10 minut.
– Raspberry – Aromatyczna kompozycja owocowa na bazie malin, dzikiej róży, jabłka i hibiskusa. Daje napary o głębokiej, czerwonej barwie i intensywnym malinowym aromacie.
– Forest Fruits – Misternie skomponowana mieszanka owoców leśnych z dodatkiem kwiatów hibiskusa. Połyskliwy, żywoczerwony napar jest niezwykle aromatyczny i zaskakuje symfonią owocowych smaków.
– Exotic Fruits – Aromatyczna kompozycja soczystych cytrusów przełamana słodyczą brzoskwini. Daje owocowe napary o złocisto-bursztynowej barwie i orzeźwiającym egzotycznym smaku.
Mieszanka Yerba Mate/ Yerba Mate Blend ? zalać wodą o temp. 75-84?C i parzyć 3-5 minut.
– Yerba Mate – Wykwintna mieszanka yerba mate i herbaty zielonej o orientalnym, korzennym aromacie. Złocistozielony napar na delikatnie wytrawny charakter oraz wspaniały zapach cynamonu, imbiru i kardamonu.
Mieszanka Rooibos/ Rooibos Blend ? zalać wodą o temp. 100?C i parzyć 5 minut.
– Rooibos – Wyjątkowa kompozycja na bazie czerwono-krzewu afrykańskiego o niezwykłym aromacie opuncji. Daje połyskliwe złocistopomarańczowe napary o soczystym, brzoskwiniowym smaku i intensywnym aromacie owoców południowych.
Herbata Biała/ White Tea ? zalać wodą o temp. 70-80?C i parzyć 2-3 minuty.
– Herbata Biała – Niezwykłe połączenie ekskluzywnej białej herbaty z aromatyczną gruszką Williams. Srebrzysto-słomkowy napar ma jedwabiście delikatny aromat kwiatowy połączony z soczystą słodyczą owoców.
Podsumowując.
Razem z herbatami dostałam do wypróbowania dwa smaki kaw Coffea Arabica. Jedna była mielona, drugo w ziarnach. Są dobre, mają ładny zapach i dobry smak – koleżankom też smakowały. Ja jednak zostaję przy herbacie.
Odpowiadając na zadane sobie pytanie: Herbata czy Kawa? Zdecydowanie wybieram herbatę, zwłaszcza taką parzoną w czajniczku. A do niej świeżo upieczone bułki, masło i domowej produkcji dżem owocowy. Dobry humor zapewniony do końca dnia. Polecam..
Pisząc artykuł korzystałam ze strony producenta herbat Sir William?s – http://sirwilliamstea.pl/
herbatka pyszna na wieczór
Klaudio, spierać się nie będę :D na wieczór też jest pyszna, tylko która i do czego? Musze pomyśleć ;)
herbatka pyszna na wieczór
Klaudio, spierać się nie będę :D na wieczór też jest pyszna, tylko która i do czego? Musze pomyśleć ;)
Herbata jest dobra, ale… zdecydowanie jestem miłośniczką kawy :-)
Majano, ja też lubię, no ale taka najpyszniejszą piłam tylko kilka razy :)
Herbata jest dobra, ale… zdecydowanie jestem miłośniczką kawy :-)
Majano, ja też lubię, no ale taka najpyszniejszą piłam tylko kilka razy :)