Do weekendowej kawy przygotowałam pyszne babeczki potrójnie czekoladowe z wiórkami kokosowymi, udekorowane pyszną kakaową bitą śmietaną. Babeczki wyszły tak pyszne, że nie zostało zbyt wiele do jutrzejszej kawy. Ale to nic, są tak łatwe i szybkie w przygotowaniu, że zawsze mogę je powtórzyć.
Składniki (na 6 babeczek):
– 50 g miękkiego masła
– 30 g drobnego cukru
– 2 jajka
– 100 g wiórków kokosowych
– 60 g dowolnej czekolady (u mnie biała, czarna i mleczna po 20 g)
oraz:
– 150 ml śmietanki 30%
– 1 łyżka słodkiego kakao
[:Listonic]
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temp 180°C. Blaszkę na muffiny wyłożyć papilotkami albo posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Jajka dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera, nie przerywając miksowania dodać cukier, następnie zmniejszyć prędkość miksera (mniej więcej do połowy jego mocy) i dodać masło, rozpuszczoną czekoladę i wiórki kokosowe.
Ciasto przełożyć do blaszek na muffiny, piec około 30 minut.
Po upieczeniu babeczki ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę słodkiego kakao i delikatnie wymieszać. Udekorować babeczki i schłodzić.
Pięknie się prezentują. Extra babeczki z tych babeczek:)
Pięknie się prezentują. Extra babeczki z tych babeczek:)