Mięso z żeberek jest pyszne. Jednak nigdy nie lubiłam ich jeść. Za dużo było przy nich pracy. Dużo kości mało mięsa – to nie dla mnie. Tak było kiedyś. Ostatnio spacerując po osiedlu, znalazłam świetny sklep mięsny, a w nim żeberka obrośnięte mięsem. Nawet jeśli mają troszkę tłuszczu, to po tak długim pieczeniu zostaje tylko same chude mięso, które z łatwością odchodzi od kostek. A do tego pyszna, aromatyczna kapusta. Rodzina była zachwycona. Danie zrobię pewnie jeszcze nie raz. Wszystkim polecam.
Składniki:
– 1 spory płat żeberek wieprzowych (1-1,5 kg)
– ? główki kapusty pekińskiej (albo włoską)
– ? kg kapusty kiszonej
– 2 cebule
– 2 duże marchewki
– 2 listki laurowe
– 4 kulki ziela angielskiego
– Przyprawy do smaku: papryka słodka, chili cayenne, sól, świeżo mielony pieprz
– Marynata do żeberek: po łyżce soli, czosnku granulowanego, miodu, papryki słodkiej, imbiru, chili cayenne, majeranku i 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Marynata do żeberek: Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszać z olejem.
Żeberka dokładnie umyć i pokroić na kawałki po 1-2 kosteczki w każdym. Obłożyć marynatą (nie może być zbyt mokra), przykryć i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
W międzyczasie cebulę oczyścić i pokroić, zeszklić na oleju, dodać startą na grubych oczkach marchew i poszatkowaną kapustę pekińską. Poddusić. Dodać kapustę kiszoną i jeszcze chwilę podsmażyć,, dodać listki, ziele angielskie i przyprawy do smaku.
Zamarynowane żeberka obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
W brytfance ułożyć część kapusty, ułożyć żeberka i przykryć pozostałą kapustą, wlać troszkę wody (około ? szklanki), przykryć pokrywką.
Dusić w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 1? godziny, następnie wyłączyć temperaturę i pozostawić danie jeszcze na 30-45 minut w piekarniku (moje żeberka siedziały w piekarniku około 4 godzin, czekając na wszystkich domowników).
Żeberka podawać z tłuczonymi ziemniakami.
WoW! palce lizać!Narobiłaś mi smaka… wyglądają bardzo, bardzo apetycznie!
oj uwielbiamy tą potrawę, uwielbiamy:)
WoW! palce lizać!Narobiłaś mi smaka… wyglądają bardzo, bardzo apetycznie!
oj uwielbiamy tą potrawę, uwielbiamy:)
Do takich dań polecam kapustę kiszoną w winie z Lidla, wina wogóle nie czuć, a kapusta jest bardziej miękka i krócej się gotuje
Do takich dań polecam kapustę kiszoną w winie z Lidla, wina wogóle nie czuć, a kapusta jest bardziej miękka i krócej się gotuje
Ewo, oj było pysznie, zerkam na zdjęcia i żałuję, że już nie ma :)
Jolu, dokładnie tak :)
Gosiu, oo to dla mnie nowość, takiej kapusty jeszcze nie widziałam, muszę poszukać, dziękuję za wskazówkę :)
Ewo, oj było pysznie, zerkam na zdjęcia i żałuję, że już nie ma :)
Jolu, dokładnie tak :)
Gosiu, oo to dla mnie nowość, takiej kapusty jeszcze nie widziałam, muszę poszukać, dziękuję za wskazówkę :)
Żeberka – są
Kapusta kiszona – jest
Lecę po pekińską i będzie wyżerka.
Dzięki za pomysł.
Żeberka – są
Kapusta kiszona – jest
Lecę po pekińską i będzie wyżerka.
Dzięki za pomysł.
A czy można żeberka piec w piekarniku długo i w niskiej temperaturze? Próbowała Pani kiedyś tak?