Rolowanie ciasta

Palmiery

W końcu je zrobiłam. Jadłam je bardzo dawno temu, codziennie do kawy. Kupowałyśmy je z koleżanką w drodze do pracy, którą rozpoczęłyśmy po skończeniu szkoły. Może dlatego utkwiły mi tak bardzo w pamięci? W porównaniu z tymi jedzonymi z przed lat, te moje są malusieńkie. Tamte miały wielkość dwóch dłoni, jednak smak mają podobny. Trzeba jednak uważać aby ich nie przypalić. Gdy nabiorą właściwego koloru, należy je wyjąć z piekarnika i przestudzić uważając aby się nie poparzyć, bo ciasteczka są bardzo gorące.

Ja zrobiłam je już dwa razy, za pierwszym razem trzymałam je w piekarniku troszkę dłużej i ciastka nabrały mocnego, rumianego koloru. Z cukru zrobił się pyszny karmel, który nadał dodatkowego mocnego smaku.
Ciastka bardzo łatwo przygotować, a smak można zmieniać przez dodanie przypraw. Przygotowując serduszka, do cukru pudru dodałam cynamon. Polecam te jaśniejsze, według mego M. są niedopieczone, on poleca ciemniejsze, bardziej wypieczone.

Palmiery serce z ciasta francuskiego

Składniki:
– gotowe ciasto francuskie
– 60 g cukru pudru
[:Listonic]
Palmiery


Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć, oprószyć cukrem pudrem (pół łyżki zostawić). Zrolować delikatni do środka wzdłuż obu brzegów tak, żeby utworzyć dwa równiej wielkości rulony.


Rolowanie ciasta
Przewrócić złączeniem do dołu.

Zwinięte ciasto
Ostrym nożem pokroić ciasto na 0,5 cm plastry.

Palmiery z cukrem pudremPalmiery serce z cynamonem
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożone papierem do pieczenia i posypać pozostały cukrem pudrem.

Pocięte i ułożone palmiery
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez około 10 minut, po tym czasie palmiery przełożyć na drugą stronę i piec jeszcze przez około 7 minut aż zrobią się rumiane.

Palmiery z cynamonem

16 komentarzy

  1. Uwielbiam palmiery! Cudownie smakują posypane cynamonem i popijane ciepłym mlekiem :) U Ciebie wyglądają niezwykle kuszące!

  2. Śliczne są! Nigdy jeszcze ich nie robiłam.
    Pozdrowienia:)

  3. Od-kuchni – dziękuję ślicznie :)
    Majano – łatwo, szybko i pysznie, koniecznie zrób i pochwal się :)

  4. Musze i ja zrobić. Koniecznie.

  5. Wyglądają przepysznie

  6. Kabamaiga – koniecznie, to tylko 2-3 składniki, chwila moment i ciastka gotowe :)
    Asiu, dziękuję :)

  7. Uwielbiam palmiery! Cudownie smakują posypane cynamonem i popijane ciepłym mlekiem :) U Ciebie wyglądają niezwykle kuszące!

  8. Śliczne są! Nigdy jeszcze ich nie robiłam.
    Pozdrowienia:)

  9. najsmaczniejsze.pl

    Od-kuchni – dziękuję ślicznie :)
    Majano – łatwo, szybko i pysznie, koniecznie zrób i pochwal się :)

  10. Musze i ja zrobić. Koniecznie.

  11. Wyglądają przepysznie

  12. najsmaczniejsze.pl

    Kabamaiga – koniecznie, to tylko 2-3 składniki, chwila moment i ciastka gotowe :)
    Asiu, dziękuję :)

  13. Dziś, czego bardzo żałuję, że dopiero dziś, odkryłam tę stronę. I natknęłam się na moje ulubione palmiery! Kupowałam takie pakowane bodajże w Realu i zawsze myślałam, że są strasznie skomplikowane do zrobienia. Jestem zaskoczona, że są tak proste! Jutro je upiekę! :) Mniam!

  14. Cooleczka, są bardzo łatwe w przygotowaniu :) ale uważaj, aby zbytnio ich nie spalić

  15. Dziś, czego bardzo żałuję, że dopiero dziś, odkryłam tę stronę. I natknęłam się na moje ulubione palmiery! Kupowałam takie pakowane bodajże w Realu i zawsze myślałam, że są strasznie skomplikowane do zrobienia. Jestem zaskoczona, że są tak proste! Jutro je upiekę! :) Mniam!

  16. najsmaczniejsze.pl

    Cooleczka, są bardzo łatwe w przygotowaniu :) ale uważaj, aby zbytnio ich nie spalić

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*