Choć w tym roku faworków jeszcze nie robiłam to znalazłam kilka sztuk białek do wykorzystania. Lubię kokosanki, ale jeszcze ich nie robiłam, postanowiłam więc je przygotować. Na pewno znajdą chętnych w trakcie karnawału, są pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Chciałam aby kokosanki miały jednakowy wygląd, więc upiekłam je w małych foremkach wyrównując wierzch. Z podanych składników wyszło 30 kokosanek, które po upieczeniu i wyjęciu z foremek ozdobiłam rozpuszczoną gorzka czekoladą.
Składniki:
– 3 białka
– 180 g cukru
– 200 g wiórków kokosowych
– szczypta soli
– ew. ? gorzkiej czekolady
[:Listonic]
Przygotowanie:
Schłodzone białka ubić dodając szczyptę soli. Gdy piana będzie sztywna i biała, zmniejszyć obroty miksera na wolniejsze i stopniowo dodawać cukier a następnie wiórki kokosowe.
Masa jest dość gęsta.
Masę włożyć do małych foremek albo łyżeczką zrobić kleksy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 2-3 cm odstępy – kokosanki w trakcie pieczenia troszkę urosną.
Kokosanki piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut aż się zarumienią.
Uwielbiam, co ja będę więcej pisała. I pierwszy raz je widzę polane czekoladą. I jeszcze bardziej uwielbiam :)
Sliczne. Bardzo lubię kokosanki:)
Pozdrowienia
Usagi, masz rację, są pyszne a z czekoladą szczególnie, ja ostatnio dodaję ją prawie do wszystkiego :)
Majanko, dziękuję i pozdrawiam :)
Uwielbiam, co ja będę więcej pisała. I pierwszy raz je widzę polane czekoladą. I jeszcze bardziej uwielbiam :)
Sliczne. Bardzo lubię kokosanki:)
Pozdrowienia
Usagi, masz rację, są pyszne a z czekoladą szczególnie, ja ostatnio dodaję ją prawie do wszystkiego :)
Majanko, dziękuję i pozdrawiam :)
pyszne są te ciasteczka!
pyszne są te ciasteczka!
mam stertę białek po pączkach. Świetny pomysł na ich wykorzystanie :)
Ps. i co z tą kawą? ;)
Asiejko, masz rację :)
Kasiu, polecam, a w sprawie kawy jutro się odezwę :)
mam stertę białek po pączkach. Świetny pomysł na ich wykorzystanie :)
Ps. i co z tą kawą? ;)
Asiejko, masz rację :)
Kasiu, polecam, a w sprawie kawy jutro się odezwę :)
Witam Kochane.
Właśnie zrobiłam te pychotki i w związku z tym mam pytanie (może banalne) ale jak wyjać kokosanki z foremek? Wcześniej trzeba było je nasmarować czymś?
Rosall, nie smarowałam niczym, ja zaraz po upieczeniu wyjmowałam, jak tylko lekko przestygły a te które nie chciały wyjść delikatnie pomagałam im wykałaczką
Witam Kochane.
Właśnie zrobiłam te pychotki i w związku z tym mam pytanie (może banalne) ale jak wyjać kokosanki z foremek? Wcześniej trzeba było je nasmarować czymś?
Rosall, nie smarowałam niczym, ja zaraz po upieczeniu wyjmowałam, jak tylko lekko przestygły a te które nie chciały wyjść delikatnie pomagałam im wykałaczką
Bardzo dziękuje za odpowiedź. Następnym razem na pewno wyjme je od razu :) !
Bardzo dziękuje za odpowiedź. Następnym razem na pewno wyjme je od razu :) !
nie wiem jak miksowalem białka to byly sztywne
a jak dodalem cukier to nagle sie zrobił
rzodki(lejący)
,,. – kokos trochę scali białko, zachowaj większe odstępy wykładając porcje na papier do pieczenia, kokosanki troszkę urosną
nie wiem jak miksowalem białka to byly sztywne
a jak dodalem cukier to nagle sie zrobił
rzodki(lejący)
,,. – kokos trochę scali białko, zachowaj większe odstępy wykładając porcje na papier do pieczenia, kokosanki troszkę urosną
KOKOSANKI.
Są znakomite w kazdej wersji tzn wg polecanych przepisów.
Podobny prosty przepis, wg którego robimy od pokoleń, wykorzystując białka z faworków.
Składniki w proporcjach podobnych do babeczek kokosowych z polewa czekoladowa- wszyscy lubimy własnie takie.
Iiwenieckie Kokosanki przepis I
Składniki:
———-
*4 białka;
*20 dag świeżych wiórkek kokosowych;
*1 szkl. cukru pudru;
*szczypta soli;
Wykonanie
———-
Przygotowaną masę kokosową nakładam łyżeczką na papier do pieczenia. Mozna wyciskarką do kremów z duzym otworem- są kształtne i nadają się do dekoracji ciast i tortów.
Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę do zarumienienia powierzchni. Wewnątrz kokosanki powinny być lekko elastyczne-wilgotne, za zewnątrz z delikatną złocistą powierzchnią.
Smacznego !
Ten przepis jest na stronie iwienieckiej
KOKOSANKI.
Są znakomite w kazdej wersji tzn wg polecanych przepisów.
Podobny prosty przepis, wg którego robimy od pokoleń, wykorzystując białka z faworków.
Składniki w proporcjach podobnych do babeczek kokosowych z polewa czekoladowa- wszyscy lubimy własnie takie.
Iiwenieckie Kokosanki przepis I
Składniki:
———-
*4 białka;
*20 dag świeżych wiórkek kokosowych;
*1 szkl. cukru pudru;
*szczypta soli;
Wykonanie
———-
Przygotowaną masę kokosową nakładam łyżeczką na papier do pieczenia. Mozna wyciskarką do kremów z duzym otworem- są kształtne i nadają się do dekoracji ciast i tortów.
Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę do zarumienienia powierzchni. Wewnątrz kokosanki powinny być lekko elastyczne-wilgotne, za zewnątrz z delikatną złocistą powierzchnią.
Smacznego !
Ten przepis jest na stronie iwienieckiej
Barbaro, dziękuję za przepis, będę musiała wypróbować, muszę tylko nazbierać białek :)
Barbaro, dziękuję za przepis, będę musiała wypróbować, muszę tylko nazbierać białek :)
Kocham kokosanki, choć te ze sklepu są dla mnie zdecydowanie za słodkie.
Gorzka czekolada na wierzchu to dobry pomysł.
Kocham kokosanki, choć te ze sklepu są dla mnie zdecydowanie za słodkie.
Gorzka czekolada na wierzchu to dobry pomysł.