Kiełbaski kraby

Kiełbasa w cieście francuskim

Kiełbasa w cieście francuskim to przekąska, którą przygotujecie w kilka minut. Wystarczą tylko dwa składniki, a efekt zachwyci i dzieci, i dorosłych. Takie kraby z kiełbasek idealnie sprawdzą się na przyjęciach, piknikach czy spotkaniach rodzinnych. Proste, szybkie i pyszne – czego chcieć więcej?

Kiełbaski kraby
Kiełbasa w cieście francuskim

Składniki:

  • 6 krótkiej kiełbasy śląskiej (albo innej ulubionej)
  • gotowe ciasto francuskie
  • musztarda Dijon
  • keczup
  • żółtko jajka do posmarowania ciasta
    Krab

Przygotowanie:
Kiełbasę przekroić w z dłuż. Ciasto francuskie pociąć na prostokąty, takiej wielkości aby końcówki kiełbasy wychodziły poza ciasto (u mnie ok. 5 x 10 cm). Na każdym prostokącie układać kiełbasę posmarowaną w środkowej części musztardą i zawinąć ciastem tak aby zlepienie ciasta było pod kiełbasą.

Kiełbasa w cieście
Końcówkę kiełbasy naciąć, wierzch ciasta francuskiego naciąć w kilku miejscach, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Kiełbaski piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 17 minut – aż do zarumienia kiełbasy i ciasta.

Kiełbasa w cieście francuskim
Gorące kiełbaski udekorowałam pikantnym keczupem i podałam od razu po przygotowaniu, ale zimnie również smakuje dobrze.

4 komentarze

  1. Świetny pomysł! Bardzo dekoracyjne :)

  2. Świetny pomysł! Bardzo dekoracyjne :)

  3. najsmaczniejsze.pl

    Majano, dziękuję :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*