Zawsze fascynował mnie kraj smoków i herbaty. Minęło już ponad 10 lat od czasu, gdy posmakowałam kuchnię chińska w Golden Dragon w mieście O. (nie wiem jak teraz, ale kiedyś serwowali tam pyszne dania i idealną herbatę). Od tamtej pory nie miałam okazji skosztować dań typowo chińskich. Aż do teraz. Jak już wspominałam we wcześniejszym wpisie, zostałam zaproszona przez markę BlueDragon do akcji promującej kuchnię chińską. Dzięki temu, dowiedziałam się czym jest Metoda Stir-Fry.
Metoda Stir-Fry czyli zdrowo, szybki i smacznie opiera się na krótkim (3-7 minut) smażeniu w niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu oraz ciągłym i szybkim mieszaniu. Dzięki temu, mięso i warzywa zatrzymują swoje soki i witaminy, a najlepiej smażyć je w woku albo głębokiej patelni.
Do dań z kuchni chińskiej polecany jest olej sojowy, z orzeszków ziemnych lub powszechnie dostępny olej rzepakowy.
Ze względu na szybkie tempo przygotowywania potraw, polecam wcześniej przygotować i pokroić wszystkie produkty.
Spodobały mi się dania przygotowywane metodą Stir-Fry nie tylko ze względu na to, że są zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Zaletą jest też to, że produkty potrzebne do przygotowania dań marki Blue Dragon są ogólnie dostępne w większych i mniejszych sklepach.
Z produktami tej marki przygotowałam już kilka dań, między innymi:
– Wołowinę w sosie Bazyliowym z Trawą Cytrynową,
– Klopsiki z sosem Chińskie Curry,
– Piersi kurczaka z sosem z Orzeszkami Ziemnymi Satay,
Lubicie wyraziste i ostre dania? Jeśli tak, to już niedługo będzie o klopsikach wieprzowych, które podałam z sosem curry.
A może znacie Metodę Stir-Fry i chcecie się z nami podzielić swoimi uwagami i spostrzeżeniami? Z chęcią poczytamy co o tym sądzicie.