Tak jak obiecałam, we wcześniejszym wpisie, podaję przepis na Ryż elegancki. Pasuje do Schabowego po gdańsku, a także do innych mięs czy gulaszy.
Do przygotowania tego dania użyłam ryżu Parboiled, który się nie skleja, chociaż każdy inny również by się sprawdził. Chociaż problem może wystąpić przy ryżu naturalnym (tylko raz dodałam go do zapiekanki – więcej nie zrobię tego błędu), no ale jak ktoś się uprze to czemu nie?
Składniki:
– 300 g ryżu Parboiled
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 0,5 łyżeczki kurkumy
– 500 ml bulionu drobiowego
Przygotowanie:
Na patelni rozpuścić masło, dodać obraną i startą na tarce cebulę, zrumienić, dodać ryż oraz kurkumę, smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż stanie się przezroczysty.
Ryż z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem, przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 25 minut.
Ryż elegancki przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
Pomysł na Ryż elegancki zaczerpnęłam z książki Małgorzaty Caprari „Kuchnia Polska”.
Wow:) świetny pomysł :) zapraszam do akcji Tęcza Smaków :>
jak pięknie rozdzielony:) pozdrawiam
Panti, dziękuję za zaproszenie, muszę pomyśleć nad innymi kolorami, a zwłaszcza fioletem :)
Piegusek, dziękuję, on tak ma z natury ;)
Pozdrawiam
Wow:) świetny pomysł :) zapraszam do akcji Tęcza Smaków :>
jak pięknie rozdzielony:) pozdrawiam
Panti, dziękuję za zaproszenie, muszę pomyśleć nad innymi kolorami, a zwłaszcza fioletem :)
Piegusek, dziękuję, on tak ma z natury ;)
Pozdrawiam
Śliczny kolorek :)
Śliczny kolorek :)
pyszny, taki słoneczny, letni :D
pyszny, taki słoneczny, letni :D