Odważyłam się i zrobiłam zupełnie coś nowego, innego i coś co nie wywodzi się z naszego kraju. Postanowiłam zrobić najbardziej popularny rodzaj sushi, zawijane w liście alg morskich (nori), z gotowanym ryżem, wasabi i kilkoma dodatkami i tu mamy pełną dowolność, kto co lubi, mogą to być ogórki, awokado, marchewka, wędzony łosoś, tuńczyk, paluszki krabowe albo ryby surowe (ale nie jest to konieczne).
Maki sushi dzieli się na podrodzaje w zależności od ilości i ułożenia składników. Moje są z dwoma składnikami więc są to Hosomaki.
Nigdy wcześniej nie jadłam Sushi, moje pierwsze wrażenie – hmm, całkiem ok. Ale żeby nabrać wprawy i smaku koniecznie muszę przygotować je jeszcze raz i wybiorę się do Restauracji gdzie podają Sushi, tak dla ciekawości i porównania smaku.
Moja jedyna uwaga to proszę uważać na Wasabi, jest bardzo ostra, ja o tym zapomniałam i pierwsze Hosomaki były zbyt ostre, następne (a zwłaszcza te z łososiem) smakowały.
Składniki:
– 1 szklanka ryżu do sushi + 3 łyżki sosu do ryżu
– listki alg morskich
– świeży ogórek
– awokado
– łosoś wędzony
– pasta wasabi
– imbir marynowany
– sos sojowy
Przygotowanie ryżu:
Dokładnie wypłukać ryż (należy kilka razy zmienić wodę) i odsączyć. Zalać zimną wodą (1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody). Ryż gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie odstawić na 10-15 minut nie zdejmując przykrywki tak, aby ryż pochłonął całkowicie wodę.
Ryż należy ugotować na godzinę przed przygotowaniem sushi. Letni ryż zalać trzema łyżkami sosu do ryżu, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką i wystudzić do temperatury pokojowej.
Przygotowanie Sushi:
1. Listek alg ułożyć na macie bambusowej (makisu), na niej ułożyć warstwę ryżu pozostawiając margines szerokości 2 cm na jednym brzegu płatu.
Na środku ryżu rozsmarować bardzo cienko pastę wasabi (można ominąć), ułożyć ogórek i awokado (obrane i pokrojone w podłużne paski). Zawijać w taki sposób, aby listki alg zamknęły składniki w środku, mata pozostała na wierzchu, a oba końce ryżu połączyły się. Tak powstały rulonik pokroić na 2-3 cm kawałki (ich długość powinna być mniejsza od średnicy).
2. Listek alg ułożyć na macie bambusowej (makisu), na niej ułożyć warstwę ryżu pozostawiając margines szerokości 2 cm na jednym brzegu płatu. Na środku ryżu rozsmarować bardzo cienko pastę wasabi (można ominąć), ułożyć płaty łososia i obranego ogórka (pokrojonego w podłużne paski – bez nasion). Zawijać w taki sposób, aby listki alg zamknęły składniki w środku, mata pozostała na wierzchu, a oba końce ryżu połączyły się.
Tak powstały rulonik pokroić na 2-3 cm kawałki (ich długość powinna być mniejsza od średnicy), podawać z pastą Wasabi, maczać w sosie sojowym i przegryzać marynowanym imbirem dla oczyszczenia kubków smakowych. Polecam, fajna zabawa i przygoda.