Pierwszy raz robiłam owoce pod kruszonką. Coś pysznego. Teraz już wiem co będę robić gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, choć jabłka pod kruszonką nie są ciastem, ale z szarlotki najbardziej lubię jabłka i dużo, bardzo dużo kruszonki. Zazwyczaj do tak zapiekanych jabłek dodaje się jeszcze rodzynki, ja ich nie dodałam, bo ich nie lubię z dodatkami.
Zamiast jabłek można zapiec dowolne inne owoce, maliny, jeżyny, gruszki, śliwki – pojedynczo albo dowolnie mieszać. Za każdym razem wyjdzie pysznie i słodko.
Jabłka z kruszonką polecam podać na ciepło z lodami (waniliowymi, śmietankowymi) albo z bitą śmietaną. Szarlotka smakuje też na zimno.
Składniki:
– 3 jabłka
– 2 łyżki cukru
– 40 g migdałów mielonych
– sok z limonki (albo z cytryny)
– 1/2 łyżeczki cynamon
– cukier waniliowy
Kruszonka:
– 100 g mąki
– 70 g masła
– 50 g cukru
– szczypta soli
Oraz:
– 2 łyżki cukru brązowego trzcinowego
– masło do posmarowania formy
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę i skropić sokiem z limonki. Jabłka wymieszać z pozostałymi składnikami. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego jabłka.
Zimne masło przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, rozetrzeć palcami robiąc w ten sposób kruszonkę, przykryć nią jabłka.
Kruszonkę posypać brązowym cukrem, wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika, piec około 30 minut (aż kruszonka się zarumieni).
Jabłka pod kruszonką przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
Pomysł na Jabłka pod kruszonką podpatrzyłam w książce Małgorzaty Caprari ?Kuchnia Polska?.
Mniam, pycha! Bardzo lubię :)
Pozdrowienia:)
Majanko, ja chyba też, zjadłam wszystko sama ;) i było mi mało :D
ależ apetycznie to wygląda//;)))
Mniam, pycha! Bardzo lubię :)
Pozdrowienia:)
Majanko, ja chyba też, zjadłam wszystko sama ;) i było mi mało :D
ależ apetycznie to wygląda//;)))
a ile masła do kruszonki?
a ile masła do kruszonki?
Iza, dziękuję
Aniu, dziękuję za info, przepis już poprawiony :)
Iza, dziękuję
Aniu, dziękuję za info, przepis już poprawiony :)
To ciasto jest wspaniale,ponadto bardzo proste w wykonaniu.
To ciasto jest wspaniale,ponadto bardzo proste w wykonaniu.
Zrobiłam – pychota! Dzięki za przepis.
Kruszonkę robię z roztopionym masłem – wtedy świetnie wszystko się łączy, a trwa to dosłownie chwilę.
Zrobiłam – pychota! Dzięki za przepis.
Kruszonkę robię z roztopionym masłem – wtedy świetnie wszystko się łączy, a trwa to dosłownie chwilę.