Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką (Apple Crumble)

Pierwszy raz robiłam owoce pod kruszonką. Coś pysznego. Teraz już wiem co będę robić gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, choć jabłka pod kruszonką nie są ciastem, ale z szarlotki najbardziej lubię jabłka i dużo, bardzo dużo kruszonki. Zazwyczaj do tak zapiekanych jabłek dodaje się jeszcze rodzynki, ja ich nie dodałam, bo ich nie lubię z dodatkami.

Zamiast jabłek można zapiec dowolne inne owoce, maliny, jeżyny, gruszki, śliwki – pojedynczo albo dowolnie mieszać. Za każdym razem wyjdzie pysznie i słodko.
Jabłka z kruszonką polecam podać na ciepło z lodami (waniliowymi, śmietankowymi) albo z bitą śmietaną. Szarlotka smakuje też na zimno.

Jabłka pod kruszonką (Apple Crumble) Składniki:
– 3 jabłka
– 2 łyżki cukru
– 40 g migdałów mielonych
– sok z limonki (albo z cytryny)
– 1/2 łyżeczki cynamon
– cukier waniliowy
Kruszonka:
– 100 g mąki
– 70 g masła
– 50 g cukru
– szczypta soli
Oraz:
– 2 łyżki cukru brązowego trzcinowego
– masło do posmarowania formy

Apple Crumble kruszonka z jablkami

Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę i skropić sokiem z limonki. Jabłka wymieszać z pozostałymi składnikami. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i przełożyć do niego jabłka.
Zimne masło przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, rozetrzeć palcami robiąc w ten sposób kruszonkę, przykryć nią jabłka.
Kruszonkę posypać brązowym cukrem, wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika, piec około 30 minut (aż kruszonka się zarumieni).

Jabłka pod kruszonką przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Gotujemy po polsku!
Pomysł na Jabłka pod kruszonką podpatrzyłam w książce Małgorzaty Caprari ?Kuchnia Polska?.

 

14 komentarzy

  1. Mniam, pycha! Bardzo lubię :)
    Pozdrowienia:)

  2. Majanko, ja chyba też, zjadłam wszystko sama ;) i było mi mało :D

  3. ależ apetycznie to wygląda//;)))

  4. Mniam, pycha! Bardzo lubię :)
    Pozdrowienia:)

  5. najsmaczniejsze.pl

    Majanko, ja chyba też, zjadłam wszystko sama ;) i było mi mało :D

  6. ależ apetycznie to wygląda//;)))

  7. a ile masła do kruszonki?

  8. a ile masła do kruszonki?

  9. Iza, dziękuję
    Aniu, dziękuję za info, przepis już poprawiony :)

  10. najsmaczniejsze.pl

    Iza, dziękuję
    Aniu, dziękuję za info, przepis już poprawiony :)

  11. krystyna johnson

    To ciasto jest wspaniale,ponadto bardzo proste w wykonaniu.

  12. krystyna johnson

    To ciasto jest wspaniale,ponadto bardzo proste w wykonaniu.

  13. Zrobiłam – pychota! Dzięki za przepis.
    Kruszonkę robię z roztopionym masłem – wtedy świetnie wszystko się łączy, a trwa to dosłownie chwilę.

  14. Zrobiłam – pychota! Dzięki za przepis.
    Kruszonkę robię z roztopionym masłem – wtedy świetnie wszystko się łączy, a trwa to dosłownie chwilę.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*