Ale było pysznie w ten weekend.
Choć za oknem aura jesienna, u nas było bardzo letnie, słodko i pysznie. A to za sprawą dużej ilości lodów śmietankowych i jeszcze większą ilością słodkiej śmietanki. A dla wzbogacenia smaku smażone czereśnie i prażony kokos. Wszystko ładnie się skomponowało a podniebienie prosiło o jeszcze.
Składniki:
– 1,5-2 litry lodów śmietankowych
– 300 ml śmietanki 30%
– 1 czubata łyżka cukru pudru
– 2 czubate łyżki kokosu
– 1 łyżeczka masła
– 200 g czereśni
– 20 g cukru
– 2 łyżki likieru wiśniowego (można ominąć)
Przygotowanie:
Smażone czereśnie przygotować tak jak opisywałam tutaj. Następnie na patelnię wrzucić masło, roztopić i wsypać wiórki kokosowe, mieszać od czasu do czasu aby się nie spaliły.
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i lekko zamieszać.
Do pucharków włożyć lody, bitą śmietanę, dodać czereśnie (mogą być jeszcze lekko ciepłe) i posypać przypieczonym kokosem.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Moje też by prosiło o jeszcze:)
Czuję, że moje też:)
Moje też by prosiło o jeszcze:)
Czuję, że moje też:)
Wiosenko, Aniu, więc zapraszam, będziemy wspólnie przywoływać lato zajadając się lodami z czereśniami :)
Wiosenko, Aniu, więc zapraszam, będziemy wspólnie przywoływać lato zajadając się lodami z czereśniami :)
Lodów czereśniowych jeszcze nigdy nie jadłam. Czas to zmienić :)
Lody pychota! Widzę, że smak czereśni króluje u Ciebie ostatnio na blogu:) Pozdrawiam
Lodów czereśniowych jeszcze nigdy nie jadłam. Czas to zmienić :)
Lody pychota! Widzę, że smak czereśni króluje u Ciebie ostatnio na blogu:) Pozdrawiam