Gdyby nie czas oczekiwania, to w kilka minut byłoby zrobione pyszne ciasto. Ciasto jest uniwersalne i pasuje do każdej pory roku, pasują do niego rozmaite owoce sezonowe. Dziś dałam borówki amerykańskie. Jeszcze letnie ciasto świetnie smakuje z lodami śmietankowymi.
Stwierdzam, że ciasto jest najlepsze jeszcze letnie a u mnie zniknęło w mgnieniu oka.
Ciasto jest dość gęste, dlatego przy kolejnym podejściu do tego wypieku podzielę je na połowę. Wleję jedną część do blaszki, posypię owocami, przykryję następną warstwą i dorzucę kilka owoców. Albo wyleję je do większej blaszki aby ciasto było niższe przynajmniej o połowę.
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 200 g margaryny
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz:
- 250 g borówek amerykańskich (albo innych owoców)
[:Listonic]
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszać i przelać do okrągłej formy (?24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Borówki opłukać i osuszyć, wsypać na wierzch ciasta.
Blaszkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez około 50 minut.
Ciasto można posypać cukrem pudrem albo podawać z bitą śmietaną, a pomysł zaczerpnęłam z Wielkiej Księgi Kulinarnej “Przyjaciółka” z 2005 roku.
Kocham lato za takie właśnie ciasta:)
Wiosenko, ja również, są pyszne, szybkie i obojętnie jakie owoce się doda to jest smakowicie :)
Takie ciasta kojarzą mi się z piknikiem i czasem spędzonym na świeżym powietrzu! Pyszne!!
w tym roku jakoś nie miałam okazji nic piec z borówkami, ale patrząc na Twoje ciacho, myślę, że trzeba to nadrobić
Mniamuśne! Borówki są bardzo dobrym dodatkiem, bo nie dają tyle soku co jagody!
Kocham lato za takie właśnie ciasta:)
Siłasmaku – masz rację, te ciasto świetnie pasuje na piknik, wcale się nie kruszyło :)
Zauberi – gdybyś chciała skorzystać z mojej propozycji, koniecznie podziel ciasto na dwie części, tak aby borówki znalazły się również w środku, ciasto jest dość gęste i nawet ciężkie borówki nie dały rady opaść :)
Mopswkuchni – dokładnie, tylko czemu robią się kwaskowate? ale przy słodkim cieście to ich plus ;)
Świetne ciacho :)
Wiosenko, ja również, są pyszne, szybkie i obojętnie jakie owoce się doda to jest smakowicie :)
Takie ciasta kojarzą mi się z piknikiem i czasem spędzonym na świeżym powietrzu! Pyszne!!
w tym roku jakoś nie miałam okazji nic piec z borówkami, ale patrząc na Twoje ciacho, myślę, że trzeba to nadrobić
Kuchennefascynacje – dziękuje :)
Mniamuśne! Borówki są bardzo dobrym dodatkiem, bo nie dają tyle soku co jagody!
Siłasmaku – masz rację, te ciasto świetnie pasuje na piknik, wcale się nie kruszyło :)
Zauberi – gdybyś chciała skorzystać z mojej propozycji, koniecznie podziel ciasto na dwie części, tak aby borówki znalazły się również w środku, ciasto jest dość gęste i nawet ciężkie borówki nie dały rady opaść :)
Mopswkuchni – dokładnie, tylko czemu robią się kwaskowate? ale przy słodkim cieście to ich plus ;)
Świetne ciacho :)
Kuchennefascynacje – dziękuje :)
Wczoraj wieczorem zrobiłam ciasto, a dziś w pracy jadłyśmy z dziewczynami. Smakowało :)
Pyzello, miło mi to słyszeć :)
Wczoraj wieczorem zrobiłam ciasto, a dziś w pracy jadłyśmy z dziewczynami. Smakowało :)
Pyzello, miło mi to słyszeć :)
Mam sporą ilość borówek, więc może i ja się na nie skuszę;)
Mam sporą ilość borówek, więc może i ja się na nie skuszę;)
Panno Malwinno, będzie pysznie :) i polecam dwuwarstwowo je położyć
Panno Malwinno, będzie pysznie :) i polecam dwuwarstwowo je położyć
I jakie aktualne;)
I jakie aktualne;)