Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach upieczenia schabu, w końcu udało mi się przygotować kawałek dobrego mięska. Pewnie dużo zależy od świeżości schabu, ale też od długości pieczenia i wybranych przypraw. Pieczeń wyszła soczysta, pachnąca i bardzo delikatna. Polecam.
Składniki:
– około 1,5 kg schabu bez kości
– 0,5 l bulionu albo 1 bulionetka Knorr
– sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, czosnek granulowany, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Schab opłukać, oczyścić z błonek i osuszyć. Natrzeć z każdej strony przyprawami i ziołami, włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Schab przełożyć do brytfanki z przykryciem, wlać część rozrobionej bulionetki i wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 1,5 godziny, w między czasie “podlewać” pieczeń pozostałym bulionem.
Po upieczeniu schabu (widelec powinien łatwo wchodzić w mięso) wyjąć go z brytfanki i pokroić w plastry. Z pozostałego bulionu można przygotować sos.
Pieczeń podałam z tłuczonymi ziemniakami wymieszanymi z podsmażoną cebulka. Pycha.
schabik wygląda rewelacyjnie. lubię takie soczyste i pełne przypraw pieczone mięska;)
Panno Malwinno – dziękuję, mięsko było naprawdę pyszne :)
Piękny ten schabik :) Idealny na kanapki lub do obiadu :)
Od kuchni – dokładnie tak jak piszesz :)
schabik wygląda rewelacyjnie. lubię takie soczyste i pełne przypraw pieczone mięska;)
Lubię takie mięska:)
Panno Malwinno – dziękuję, mięsko było naprawdę pyszne :)
Piękny ten schabik :) Idealny na kanapki lub do obiadu :)
Od kuchni – dokładnie tak jak piszesz :)
Lubię takie mięska:)
Pysznie wygląda. Bardzo lubimy schabik pieczony:)
Pysznie wygląda. Bardzo lubimy schabik pieczony:)
Wiosenko, Majano – w takim razie zapraszam na mój schabik :)
Wiosenko, Majano – w takim razie zapraszam na mój schabik :)
Ja już prawię nie kupuję gotowych wędlin. Wolę upiec swoje.
Twój schab wygląda rewelacyjnie i już sobie wyobrażam zapach podczas
pieczenia. Pozdrawiam :)
Ja już prawię nie kupuję gotowych wędlin. Wolę upiec swoje.
Twój schab wygląda rewelacyjnie i już sobie wyobrażam zapach podczas
pieczenia. Pozdrawiam :)