Kurczak grillowany z gruszkami, to świetne danie na spotkanie przy grillu, albo ciekawy w smaku obiad/kolacja. Polecam. Danie jest szybkie w wykonaniu i można przygotować je na zwykłej patelni do grilla przez co stanie się zdrowsze. Jeszcze jednym atutem tego dania jest to, że zawiera mało składników a jest pyszna i sycąca.
- 1 duża podwójna pierś kurczaka
- 2 gruszki Williams
- olej
- zioła: rozmaryn, bazylia, majeranek, tymianek
- czosnek granulowany i sól
Przygotowanie:
Pierś kurczaka opłukać i oczyścić, jeżeli jest gruba można ja przeciąć w z dłuż na cieńsze plastry. Przyprawić solą i ziołami (według uznania), skropić olejem. Gruszki opłukać, obrać ze skórki i pokroić w plastry (około 1 cm), lekko oprószyć ziołami i olejem, ułożyć na wierzchu kurczaka i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Kurczaka ułożyć na grillu a gruszki na tacce do grillowania, piec aż wszystko ładnie się zarumieni. Podawać od razu po przygotowaniu, jako dodatek świetnie komponuje się sałata.
Jeśli złapie nas brzydka pogoda, albo nie mamy odpowiedniego miejsca do grillowania, to takie danie możemy przygotować w domu, korzystając z patelni do grillowania.
kurczak w towarzystwie gruszek to dla mnie nowość. ale z pewnością to bardzo celne połączenie;)
kurczak w towarzystwie gruszek to dla mnie nowość. ale z pewnością to bardzo celne połączenie;)
Panno Malwinno – smak jest świetny zwłaszcza gdy gruszki są lekko słodkawe
pyszne polaczenie, a ja bardzo lubie miesko z owocami:)
Panno Malwinno – smak jest świetny zwłaszcza gdy gruszki są lekko słodkawe
pyszne polaczenie, a ja bardzo lubie miesko z owocami:)
O, jaki to musi być ciekawy w smaku soczysty kurczaczek:)
O, jaki to musi być ciekawy w smaku soczysty kurczaczek:)