Dziś nie na słodko, tym razem danie ekspresowe. Gdy w lodówce zostało tylko światło i jajka albo nie mam czasu na przygotowanie prawdziwego obiadu z kawałkiem mięsa, sosem i ziemniakami – przygotowuję danie ekspresowe, które bardzo lubię. Są to własnie jajka w sosie koperkowym. Zamiast koperku możemy dodać chrzan, albo musztardę a nawet przecier pomidorowy. Wszystko na co mamy ochotę – obowiązuje pełna dowolność.
– 5-6 jajek ugotowanych na twardo
– 400 ml wody
– 80 g śmietany 18%
– 30 g maki
– 1 bulionetka drobiowa
– pęczek koperku
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozprowadzić bulionetkę, dodać mąkę rozmieszaną w śmietanie i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, sos powinien dość szybko zgęstnieć. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do sosu z opłukanym i drobno pokrojonym koperkiem.
Sos można doprawić odrobiną pieprzu.
Podawać od razu po przygotowaniu z ziemniakami albo ulubiona kaszą.
fajna propozycja. szybko i do tego apetycznie- z sosem koperkowym jak dla mnie bomba;)
Panno Malwinno – dziękuję :)
fajna propozycja. szybko i do tego apetycznie- z sosem koperkowym jak dla mnie bomba;)
Panno Malwinno – dziękuję :)
O, pyszny pomysł na jajeczka:)
Super…bo właśnie to mi zostało w lodówce:)
pycha !
Majano – pyszny i szybki
Trzcinowisko – :)
Dorotko – zgadzam się :)
O, pyszny pomysł na jajeczka:)
Super…bo właśnie to mi zostało w lodówce:)
pycha !
Majano – pyszny i szybki
Trzcinowisko – :)
Dorotko – zgadzam się :)
Przepis naprawdę super!. Dzięki.
Przepis naprawdę super!. Dzięki.