Zrobiłam pyszne chlebki muffinowe, właściwe to bardziej bułeczki ze względu na kształt, ale w smaku zdecydowanie przypominały mi chlebek. W sam raz na kolację i pewnie śniadanie, są przepyszne jeszcze lekko ciepłe, pewnie na zimno tez smakują ale u nas śniadania nie doczekały. Z podanych składników wyszło sześć muffin.
Chlebki jedliśmy takie bez niczego, aby poczuć smak pieprzu i sera. Taki chlebek to też fajny dodatek do grilla.
Składniki:
– 250 g mąki
– 125 ml ciepłej wody
– 100 g żółtego sera (np Edamski)
– 1 łyżka oleju
– 1/2 torebki suchych drożdży
– 1/2 łyżeczki cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego
oraz:
– 1 żółtko
– masło
[:Listonic]
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy, dodać wszystkie sypkie produkty, wymieszać, zalać ciepłą wodą i wyrobić gładkie jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Ser pokroić w kostkę, gdy ciasto podwoi swoja objętość dodać do niego ser i jeszcze raz lekko zagnieść.
Foremkę do muffin (6 gniazd) posmarować masłem, oprószyć mąką, z ciasta formować kulki i włożyć do formy. Odstawić na chwilę aby ciasto lekko podrosło. Następnie wierzch muffin posmarować rozmąconym żółtkiem.
Muffiny chlebowe piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30-40 minut.
Upieczone muffiny lekko przestudzone wyjąć z blaszek.
Agnieszka bardzo mi się podobają Twoje chlebowe muffiny.
Można powiedzieć, że są też bardzo “rozwojowe”. Wystarczy
poeksperymentować z dodatkami i za każdym razem otrzymamy
inny smak. Zapisuję przepis. A u mnie też coś do grilla :)
Ciekawy pomysł. :) Mysle,ze do grilla idealne, ale z pewnościa nie tylko.
Pozdrowienia:)
Agnieszka bardzo mi się podobają Twoje chlebowe muffiny.
Można powiedzieć, że są też bardzo “rozwojowe”. Wystarczy
poeksperymentować z dodatkami i za każdym razem otrzymamy
inny smak. Zapisuję przepis. A u mnie też coś do grilla :)
świetny pomysł.
Ewa – bardzo dziękuję, a co do dodatków to faktycznie, pyszne by smakowały z czosnkiem a już na pewno z różnymi ziołami albo z cebulka i boczkiem podsmażonym :)
Majano – :) dziękuje, a chlebki można też w blaszce upiec w całości
Tu-tusia – dziękuję :)
Ciekawy pomysł. :) Mysle,ze do grilla idealne, ale z pewnościa nie tylko.
Pozdrowienia:)
świetny pomysł.
Ewa – bardzo dziękuję, a co do dodatków to faktycznie, pyszne by smakowały z czosnkiem a już na pewno z różnymi ziołami albo z cebulka i boczkiem podsmażonym :)
Majano – :) dziękuje, a chlebki można też w blaszce upiec w całości
Tu-tusia – dziękuję :)
genialne :) na śniadanko z chęcią bym zjadła :)
Kasiu, zapraszam :)
genialne :) na śniadanko z chęcią bym zjadła :)
Kasiu, zapraszam :)