Placki z pieczarkami i papryką

Placki z pieczarek i papryki

W plackach oczywiście jest więcej składników, nie tylko pieczarki i papryka, które świetnie się ze sobą komponują. Gdy je jedliśmy po kubkach smakowych plątał mi się smak. Myślałam, myślałam i w końcu zaświtało mi w głowie. W smaku przypominają placek po węgiersku (czy jak kto woli po zbójnicku), z tym że w tych plackach przypominających bardziej placki ziemniaczane, wszystko razem jest wymieszane i usmażone.
Polecam, naprawdę warto skosztować.

Placki z pieczarkami i papryką Składniki:
– 300 g pieczarek (kurek, albo innych grzybów)
– 200 g żółtego sera (dałam Goudę)
– 1 duża czerwona papryka
– 1 cebula
– 2 jajka
– 80 g bułki tartej
– 80 g mąki
– sól, pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka

Przygotowanie:
Pieczarki, paprykę i cebulę  oczyścić, razem z serem zetrzeć na tarce o małych oczkach (robiłam to maszynowo).

Pieczarki, ser, papryka - placki
Dodać jajka, bułkę, mąkę, przyprawy i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanej patelni łyżką formować zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Placki z pieczarkami i serem
Podawać od razu po usmażeniu z dodatkiem warzyw. U mnie były to ogórki małosolne.
Placki można również podać z kwaśną, gęstą śmietaną.

12 komentarzy

  1. Fajny i apetyczny pomysł;-)

  2. Ale mają ładny kolor! I bezmięsne, to lubię :)

  3. Grumko – dziękuję :)
    Haniu-Kasiu – dziękuję smacznie ;)
    Kuchareczko – no i są takie inne, nie ziemniaczane :)

  4. Fajne te placuszki! Takich jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam:)

  5. Fajny i apetyczny pomysł;-)

  6. Ciekawy przepis.

  7. Ale mają ładny kolor! I bezmięsne, to lubię :)

  8. najsmaczniejsze.pl

    Grumko – dziękuję :)
    Haniu-Kasiu – dziękuję smacznie ;)
    Kuchareczko – no i są takie inne, nie ziemniaczane :)

  9. Fajne te placuszki! Takich jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam:)

  10. Majano, polecam, są świetne i szybko znikają, najlepiej smakują takie od razu z patelni :)

  11. najsmaczniejsze.pl

    Majano, polecam, są świetne i szybko znikają, najlepiej smakują takie od razu z patelni :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*