Blok mleczno-czekoladowy

Blok kokosowy

Przy piątku troszkę rozpusty. Blok kokosowy powstał dzięki przeglądowi szafek i będę się powtarzać, ale dania, które powstają po takich porządkach są najsmaczniejsze. Zaczynam chyba lubić te przedświąteczne przeglądy szafek kuchennych.
Blok wyszedł delikatny, lekko słodki, aksamitny.
Dodam, że z podanych składników wyszedł mi blok o równej wadze 400 g.

Blok kokosowy Składniki:
– 150 g mleka w proszku
– 35 g cukru
– kilka kropelek aromatu waniliowego
– 40 g masła
– 100 ml wody
– 50 g wiórków kokosowych
– 50 g herbatników (można ominąć, zwiększyć/zmniejszyć proporcje)

Przygotowanie:
Na małym gazie podgrzać wodę z masłem i cukrem, od czasu do czas zamieszać (wszystkie składniki powinny ładnie się połączyć). Lekko przestudzić.
Do miski przesypać mleko, dodać pokruszone herbatniki. Kokos zarumienić na suchej patelni uważając aby się nie przypalił i przesypać do mleka.

Kokos
Wlać rozpuszczone składniki wraz z aromatem waniliowym i dokładnie połączyć składniki.
Masę przełożyć do naczynia (najlepiej plastikowego), przykryć i schłodzić w lodówce.

Blok z mlekiem i kokosem
Blok powstał dzięki przepisowi, który znalazłam na stronie Wiosenki27, ja jednak zmniejszyłam proporcje ze względu na ograniczoną ilość mleka w proszku.

Blok mleczno-czekoladowy
Przy okazji polecam Blok z kakao, który robiłam jakiś czas temu. Jest równie pyszny jak ten koksowy.

26 komentarzy

  1. Kulinarnefascynacje

    Ale apetycznie wygląda mniam :) Poproszę o ten odkrojony kawałek ;)

  2. fajnie, że można coś wyczarować przy takich “przeglądach”

  3. Za taką rozpustą jestem jak najbardziej;-)

  4. piękny jest, ja uwielbiam blok to taki smak z dzieciństwa

  5. Do mleka w proszku jakoś nie mogę się przekonać, ale faktem jest, że blok wygląda pycha :)

  6. Kulinarnefascynacje

    Ale apetycznie wygląda mniam :) Poproszę o ten odkrojony kawałek ;)

  7. fajnie, że można coś wyczarować przy takich “przeglądach”

  8. Też taki robiłam, wolę co prawda z ciemnej czekolady ale ten też był bardzo smaczny:)

  9. Kulinarnefascynacje – tego małego kawałeczka już nie ma, ale zapraszam na całą resztę :)
    Zauberi – i to jakie pyszne te rzeczy
    Grumko – tak więc zapraszam na kawę :)
    Bryssska – takich smaków się nie zapomina prawda? :)
    Gosiu – jedząc taką słodkość na pewno byś nie myślała o mleku ;)
    Wiosenko – tak jak napisałam w artykule, robiąc blok wzorowałam się na Twoim bloku, jednak z braku ilości mleka musiałam pomniejszyć składniki :)

  10. Za taką rozpustą jestem jak najbardziej;-)

  11. piękny jest, ja uwielbiam blok to taki smak z dzieciństwa

  12. Do mleka w proszku jakoś nie mogę się przekonać, ale faktem jest, że blok wygląda pycha :)

  13. Też taki robiłam, wolę co prawda z ciemnej czekolady ale ten też był bardzo smaczny:)

  14. najsmaczniejsze.pl

    Kulinarnefascynacje – tego małego kawałeczka już nie ma, ale zapraszam na całą resztę :)
    Zauberi – i to jakie pyszne te rzeczy
    Grumko – tak więc zapraszam na kawę :)
    Bryssska – takich smaków się nie zapomina prawda? :)
    Gosiu – jedząc taką słodkość na pewno byś nie myślała o mleku ;)
    Wiosenko – tak jak napisałam w artykule, robiąc blok wzorowałam się na Twoim bloku, jednak z braku ilości mleka musiałam pomniejszyć składniki :)

  15. Coś zdecydowanie dla mnie. nawet mam w planach od jakiegoś czasu.:)

  16. fajowy :) a jaką to ma konsystencję?

  17. Wow, wygląda niesamowicie! Aż ślinka cieknie:)

  18. Super wygląda, bardzo apetycznie:)

  19. Wróżko – w takim razie do dzieła :)
    Gruszko z fartuszka – masa przed zastygnięciem to taki hmm dość gęsty budyń z bakaliami a po nocy w lodówce to taka jakby chałwa
    Majano – zapraszam, jeszcze został kawałeczek :)
    Alinka – dziękuję :)

  20. Coś zdecydowanie dla mnie. nawet mam w planach od jakiegoś czasu.:)

  21. gruszka z fartuszka

    fajowy :) a jaką to ma konsystencję?

  22. Wow, wygląda niesamowicie! Aż ślinka cieknie:)

  23. Super wygląda, bardzo apetycznie:)

  24. najsmaczniejsze.pl

    Wróżko – w takim razie do dzieła :)
    Gruszko z fartuszka – masa przed zastygnięciem to taki hmm dość gęsty budyń z bakaliami a po nocy w lodówce to taka jakby chałwa
    Majano – zapraszam, jeszcze został kawałeczek :)
    Alinka – dziękuję :)

  25. ?????!???????? ????????:)

  26. ?????!???????? ????????:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*