Babka z ajerkoniakiem i kurkumą

Babka z kurkumą

Mój eksperyment wyszedł, babka jest świetna, puszysta, lekko słodka i nie za sucha.Wiem, babek u mnie sporo, ale nie mogłam się powstrzymać, tak mnie coś kusiło i nie żałuję, bo warto. Babka jest z dodatkiem ajerkoniaku, robiłam już babkę z tym alkoholem, ale ta babka jest bardziej delikatna. Polecam z czystym sumieniem.

Babka z kurkumą
Składniki:
– 230 g mąki
– 160 g cukru
– 120 g margaryny
– 2 jajka
– 125 ml ajerkoniaku
– kilka kropel esencji waniliowej
– 7 g proszku do pieczenia
– szczypta soli
– szczypta kurkumy

Przygotowanie:
Margarynę utrzeć aż zrobi się puszysta, wsypać cukier i dalej ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Zmniejszyć obroty i cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, następnie dodać ajerkoniak i esencję waniliową.
Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą (uwaga – farbuje palce).
Ciasto dokładnie wymieszać, przełożyć do formy z kominkiem posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.

Babka z kurkumą Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Lekko przestudzoną babką wyjąć z blaszki i oprószyć cukrem pudrem.

Babka z ajerkoniakiem i kurkumą

20 komentarzy

  1. Piękna, świąteczna wiosenna babeczka:)

  2. A nie czuć potem tej kurkumy? Takiego ziemistego smaku. I Ile trzeba jej dodać, żeby babka była taka żółta? Ile to szczypta? Pół łyżeczki?

  3. Uwielbiam drożdżowe z kurkumą…im więcej tym lepiej…nie tylko nadaje kolor ale i świetny lekko wyrazisty , ostrzejszy smak…moja znajoma mówi…w typie męskim;)heheh…mogę spokojnie powiedzieć…ulubione:)

  4. Majano – dziękuję :)
    Tjaryma – nie czuć kurkumy, wyczuwalny jest lekki smak i zapach ajerkoniaku, a szczypta to tyle ile zmieści Ci się między dużym palcem a wskazującym – tyle co na czubku łyżeczki (1/4?)
    Kaja – tak, zdecydowanie kolor robi się żółciutki, już sam likier nadaje mu ładnego wyglądu plus kurkuma, pycha
    Wiosenko – dziękuję :)

  5. Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji – i oczywiście – smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)

  6. Piękna, świąteczna wiosenna babeczka:)

  7. A nie czuć potem tej kurkumy? Takiego ziemistego smaku. I Ile trzeba jej dodać, żeby babka była taka żółta? Ile to szczypta? Pół łyżeczki?

  8. Uwielbiam drożdżowe z kurkumą…im więcej tym lepiej…nie tylko nadaje kolor ale i świetny lekko wyrazisty , ostrzejszy smak…moja znajoma mówi…w typie męskim;)heheh…mogę spokojnie powiedzieć…ulubione:)

  9. Śliczna:)

  10. babek nigdy dość :) wygląda wyśmienicie
    pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

  11. najsmaczniejsze.pl

    Majano – dziękuję :)
    Tjaryma – nie czuć kurkumy, wyczuwalny jest lekki smak i zapach ajerkoniaku, a szczypta to tyle ile zmieści Ci się między dużym palcem a wskazującym – tyle co na czubku łyżeczki (1/4?)
    Kaja – tak, zdecydowanie kolor robi się żółciutki, już sam likier nadaje mu ładnego wyglądu plus kurkuma, pycha
    Wiosenko – dziękuję :)

  12. Kolor ma przecudny!

  13. Cukrowa Wróżko, Zauberi – a jaki smak, babka raczej nie doczeka niedzieli :(
    Kasiuuu – dziękuję pięknie, Tobie również życzę spędzenia
    świąt w miłym gronie przyjaznych osób i słońca, i smakołyków
    Kaś – masz rację, babek nigdy dość i korci mnie żeby zrobić coś bananowego :)

  14. fajny kolorek :)

  15. Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji – i oczywiście – smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)

  16. babek nigdy dość :) wygląda wyśmienicie
    pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

  17. najsmaczniejsze.pl

    Cukrowa Wróżko, Zauberi – a jaki smak, babka raczej nie doczeka niedzieli :(
    Kasiuuu – dziękuję pięknie, Tobie również życzę spędzenia
    świąt w miłym gronie przyjaznych osób i słońca, i smakołyków
    Kaś – masz rację, babek nigdy dość i korci mnie żeby zrobić coś bananowego :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*