Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów

Pomidorówka już u mnie była, ale ta to co innego. Całkiem inny smak i zapach. Przede wszystkim miał być łatwy i szybki w przygotowaniu obiad, wyszło jak zwykle na odwrót. Ale efekt warty czekania.
Hmm. Jak się tak zastanowię to wcale aż tak długo tej pysznej zupy się nie robi. 30 minut czekania aż się warzywa upieką, raz dwa zmiksować dodać wywar, chwila dla makaronu i już. Gotowe. A ten aromat i pozostający zapach w kuchni. Kto już robił ten wie.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku (ja z braku czosnku dałam czosnek granulowany)
  • olej
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 100 g dowolnego makaronu (najlepiej krótkiego albo drobnego)

Przygotowanie:
Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki, paprykę umyć, oczyścić z nasion i białych błonek, pokroić na cząstki, cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, czosnek obrać.

Zupa pomidorowa - warzywa pokrojone
Warzywa ułożyć na blaszce i skropić olejem, piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez 30 minut.
Warzywa zmiksować i przetrzeć przez sito.

Zupa pomidorowa - przetarte warzywa
Dodać wywar, cukier i przyprawić do smaku solą i pieprzem i granulowanym czosnkiem. Zagotować. Dodać makaron i gotować na średnim ogniu aż makaron zmięknie. Podawać od razu po przygotowaniu.

8 komentarzy

  1. z wielka chęcią zjadłabym taką zupkę;)

  2. ciekawa jestem smaku bo takiej jeszcze nie jadłam…:)

  3. z wielka chęcią zjadłabym taką zupkę;)

  4. ciekawa jestem smaku bo takiej jeszcze nie jadłam…:)

  5. Jaki ma ładny intensywny kolorek :)

  6. Jaki ma ładny intensywny kolorek :)

  7. Panna Malwino – też bym z chęcią zjadła dokładkę
    Iza i flusso – smak i kolor to jedno ale ten zapach

  8. najsmaczniejsze.pl

    Panna Malwino – też bym z chęcią zjadła dokładkę
    Iza i flusso – smak i kolor to jedno ale ten zapach

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*