Panierowany kurczak to idealny sposób na podanie piersi kurczaka dla dzieci i dorosłych, na codzienny obiad oraz spotkania w większym gronie. Są chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. Można je zrobić w wersji pikantnej i łagodnej. Ze względu na domownika, który nie przekracza metra wysokości wybrałam tę drugą wersję. Z sosem czosnkowym są idealne.
Składniki:
– 600 g piersi kurczaka
– 1 płaska łyżka soli
– 125 ml letniej wody
Ciasto:
– 1 jajko
– 100 ml mleka
– 120 g mąki
– płaska łyżeczka curry
– płaska łyżeczka ostrej papryki (lub słodką)
– szczypta soli
Panierka:
– 50 g bułki tartej
– 100 g płatków kukurydzianych
Oraz:
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić na kawałki. W wodzie rozpuścić sól, zalać kawałki kurczaka. Odstawić na około 20 minut.
Z mąki, jajka, mleka i przypraw (sól, curry i papryka) rozrobić gęste ciasto.
Płatki kukurydziane rozdrobnić, dodać bułkę tartą i wymieszać.
W rondelku rozgrzać olej (więcej niż do zwykłego smażenia). Kurczaka lekko osuszyć, następnie zamaczać w gęstym cieście i obtaczać w panierce.
Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu.
Kurczaka podałam z frytkami i sosem ziołowo-czosnkowym.
Sos ziołowo-czosnkowy
2 łyżki majonezu wymieszać z 2 łyżkami śmietany 18% (albo jogurtem naturalnym) dodać roztarty ząbek czosnku (albo czosnek granulowany), sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszać.
ale smakowicie :)
ale smakowicie :)
Pysznie wyglądają :) A ja dzis bez obiadu, tyle mam pracy… :( Zazdroszczę :)
Och.
Bardzo lubię fileta w płatkach kukurydzianych – ale mój nigdy nie chce się tak ładnie obtoczyć, bo zawsze panierka mi od niego odchodzi. Jakieś sugestie, pomysły co mogę robić nie tak? :(
Uwielbiam takie kawałki kurczaczka:)
oj i pysznie było
Kasiu zapraszam na spagetti własnego wyrobu a na deser piecze się serniczek z czekoladą
Taki sos to ja lubię najbardziej :) A kurczaczek palce lizać :)
Arven a obtaczasz filet od razu w panierce czy przed panierką obtaczasz w jajku? Ja zrobiłam do obtoczenia gęste ciasto coś w stylu naleśnikowego ale gęstsze i dopiero wtedy panierka.Trzyma się doskonale nawet przy smażeniu nie poodpadało za wiele płatków.
Pysznie wyglądają :) A ja dzis bez obiadu, tyle mam pracy… :( Zazdroszczę :)
Och.
Bardzo lubię fileta w płatkach kukurydzianych – ale mój nigdy nie chce się tak ładnie obtoczyć, bo zawsze panierka mi od niego odchodzi. Jakieś sugestie, pomysły co mogę robić nie tak? :(
Uwielbiam takie kawałki kurczaczka:)
oj i pysznie było
Kasiu zapraszam na spagetti własnego wyrobu a na deser piecze się serniczek z czekoladą
Taki sos to ja lubię najbardziej :) A kurczaczek palce lizać :)
Arven a obtaczasz filet od razu w panierce czy przed panierką obtaczasz w jajku? Ja zrobiłam do obtoczenia gęste ciasto coś w stylu naleśnikowego ale gęstsze i dopiero wtedy panierka.Trzyma się doskonale nawet przy smażeniu nie poodpadało za wiele płatków.