Marmolada z mandarynek

Marmolada z mandarynek

Marmolada z mandarynek długo czekała na swoją kolej, aż wreszcie się za nią zabrałam. Nigdy wcześniej nie było ani czasu, ani wszystkich składników. Wpadłam w przedświąteczny wir pakowania prezentów, pieczenia, lukrowania i ozdabiania pierniczków, więc postanowiłam dorzucić sobie jeszcze trochę pracy… i zrobiłam marmoladę! Będzie idealna jako prezent dla babć, a i nam zostało kilka słoiczków.

Wyszła słodka, mandarynkowa, z delikatnie gorzką nutą – dokładnie taka, jaka powinna być. Świetnie smakuje z chlebem, naleśnikami czy goframi, ale jeszcze lepiej sprawdza się jako dodatek do ciast – na przykład do przełożenia lub dekoracji tortu.

Polecam wszystkim spróbować! Jeśli się postaracie, jeszcze zdążycie przygotować swoją własną, domową marmoladę z mandarynek na święta lub jako słodki, aromatyczny prezent.

Marmolada z mandarynek
Marmolada mandarynkowa
Składniki:

  • 1 kg mandarynek
  • 0,5 kg cukru
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu z malin
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru

Przygotowanie:
Mandarynki obierz i oczyścić z nadmiaru białych skórek. Następnie cienko pokrój, wrzuć do garnka i zacznij smażyć na średnim ogniu.

Pokrojone mandarynki
Dodaj jabłko obrane i pokrojone w plasterki, sok z pomarańczy i cytryny oraz przyprawy.

Przyprawy w marmoladzie
Smaż około godzinę. Z marmolady wyjmij goździki.
Marmoladę lekko zmiksuj (albo rozetrzyj wałkiem), dodaj cukier i sok z malin, ponownie zagotuj (około 30 minut). Lekko przestudź i ponownie gotuj przez około 15 minut.

Do wyparzonych słoiczków przelej gorącą marmoladę, zakręć słoiczki i odwrócić do góry dnem.

6 komentarzy

  1. to też pyszny dodatek do kruchych ciasteczek.

  2. Robiłam marmoladę jakieś dwa tygodnie temu i muszę się przyznać, że uzależniłam się od niej. Mam nieco inny przepis , bo z dodatkiem jeszcze skórek z mandarynek i myślałam, że to głównie one nadały jej
    nieco gorzkawego smaku. Ale widzę z opisu, że Twoja marmolada też taka wyszła. Cóż mimo tego jutro robię następną partię :)Ta lekka gorzkawość
    nadaje jej w sumie charakteru:)
    Nie wiem , czy będę miała jeszcze okazję dlatego życzę Ci Agnieszko
    Wesołych Świąt :)

  3. Asieja – masz rację, nawet o tym nie pomyślałam, ale już się rozmarzyłam, ciepła herbata, słodkie kruche ciasteczka i właśnie ta marmolada

    Ewa – ten gorzkawy posmak to tak mi się wydaje że przez te białe skórki, dziękuję za życzenia i życzę Wam obu Wesołych i zdrowych Świąt

  4. to też pyszny dodatek do kruchych ciasteczek.

  5. Robiłam marmoladę jakieś dwa tygodnie temu i muszę się przyznać, że uzależniłam się od niej. Mam nieco inny przepis , bo z dodatkiem jeszcze skórek z mandarynek i myślałam, że to głównie one nadały jej
    nieco gorzkawego smaku. Ale widzę z opisu, że Twoja marmolada też taka wyszła. Cóż mimo tego jutro robię następną partię :)Ta lekka gorzkawość
    nadaje jej w sumie charakteru:)
    Nie wiem , czy będę miała jeszcze okazję dlatego życzę Ci Agnieszko
    Wesołych Świąt :)

  6. najsmaczniejsze.pl

    Asieja – masz rację, nawet o tym nie pomyślałam, ale już się rozmarzyłam, ciepła herbata, słodkie kruche ciasteczka i właśnie ta marmolada

    Ewa – ten gorzkawy posmak to tak mi się wydaje że przez te białe skórki, dziękuję za życzenia i życzę Wam obu Wesołych i zdrowych Świąt

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*