Dipy i sosy to wspaniały dodatek do czipsów, paluszków grissini, świeżych warzyw (np. marchew, ogórek, pomidor, papryka) albo parzonych warzyw (np. brokuł czy szparagi).
Dobrze je przygotować troszkę wcześniej aby je dobrze schłodzić.
Dip czosnkowy
– 150 ml gęstego jogurtu (np. bałkański)
– 2 łyżki majonezu
– 2 roztarte ząbki czosnku
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka suszonego oregano
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Jogurt, majonez i czosnek zmiksować, dodać przyprawić do smaku sok z cytryny, oregano i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.
Sos pomidorowy
– 150 ml gęstego jogurtu (np. bałkańskiego)
– 3 łyżki majonezu
– 2 pomidory
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Pomidory obrać ze skórki i zmiksować (Jeżeli pomidory mają dużo nasion, dobrze je usunąć, sos będzie bardziej gęsty). Dodać jogurt, majonez i przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Schłodzić.
Dip zielony
– 150 ml gęstego jogurtu (np. bałkańskiego)
– 2 łyżki majonezu
– 1 roztarty ząbek czosnku
– po 2 łyżki siekanej pietruszki i koperku
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Do jogurtu dodać majonez, zieleninę i czosnek. Dokładnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
Sos paprykowy
– 1 papryka czerwona
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Paprykę umyć i oczyścić z nasion i białych błonek, dodać do niej oliwę i czosnek, zmiksować i doprawić do smaku. Schłodzić.