W końcu przyszło lato – nie tylko kalendarzowe – i nareszcie mogę zaprezentować Wam coś obłędnie pysznego, oczywiście Pavlova zajmuje drugie miejsce po dobrze schłodzonym torcie bezowo-kawowym.
W letnie słoneczne dni polecam relaks z chłodną kawą frappe albo ciepłą kawą latte macchiato i coś słodkiego do niej, koniecznie z owocami letnimi, bo tak jest zdrowo i nie musimy spoglądać na to co pod nimi się znajduje.
Przyznacie, że przy takiej ilości owoców i słońca, tak jak ja, nie myślicie o tym co i ile ma kcal to coś białego pod nimi ;) tym bardziej, że truskawki własnoręcznie zbierane a malinki też z ogródka, tylko z końcowych zapasów zimowych.
Składniki:
– 4 białka
– 225 g cukru pudru
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka octu winnego
– 300 ml śmietanki 36%
– starta skórka z ? cytryny
– około 500 g owoców sezonowych (maliny, jeżyny, poziomki, jagody, borówki, truskawki – najlepsza jest mieszanka tych owoców)
– cukier puder
[:Listonic]
Przygotowanie:
Do schłodzonych białek dodać szczyptę soli i miksować (ubijać) aż piana będzie gęsta i biała.
W dalszym ciągu ubijając pianę dodawać stopniowo cukier, następnie mąkę kukurydzianą i ocet.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg o średnicy 20 cm i delikatnie wyłożyć ubitą pianę lekko wyrównując.
Blat piec w rozgrzanym do 160°C piekarniku z włączonym termoobiegiem przez godzinę, następnie wyłączyć temperaturę, lekko uchylić piekarnik i pozostawić bezę do wyschnięcia.
Po wystudzeniu bezy (dobrze jest upiec ją dzień wcześniej) delikatnie zdjąć ją z blachy i przełożyć na talerz.
Dobrze schłodzoną śmietankę dokładnie ubić, dodać skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać.
Delikatnie nałożyć na bezę. Na ubitą śmietanę wyłożyć umyte i osuszone owoce – ja dałam truskawki i maliny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pavlovą najlepiej podawać tego samego dnia, ponieważ śmietana pod wpływem ciężaru i zmiany temperatur może troszkę opaść.
Przepis znaleziony na stronie BBC Good Food.
pięknie wygląda!!!!
Smaczna! Bardzo ładna. Ja nigdy nie robiłam jeszcze tego torciku.
pięknie wygląda!!!!
Smaczna! Bardzo ładna. Ja nigdy nie robiłam jeszcze tego torciku.
już utworzyłam swoją listę zakupów i życzę Tobie powodzenia w konkursie oraz wymarzonej formy do muffinów (moje zresztą też – ale ta wysoka cena:(). pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki:)
już utworzyłam swoją listę zakupów i życzę Tobie powodzenia w konkursie oraz wymarzonej formy do muffinów (moje zresztą też – ale ta wysoka cena:(). pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki:)
ja za Jolą, życzę powodzenia i pozostaje mi marzyć i śnić o pięknie pachnących muffinach
ja za Jolą, życzę powodzenia i pozostaje mi marzyć i śnić o pięknie pachnących muffinach