Dawno, dawno temu papryki nie lubiłam wcale. W takiej postaci tym bardziej. Zawsze mięso wydłubywałam a papryka była największym złem. Dziś się zastanawiam, co było powodem odrzucenia tej pyszności. Papryka wprost rozpływa się w ustach. Mięso jak mięso – mielone, gotowane, coś na styl gołąbków, ale w połączeniu z papryką to zupełnie inna bajka. Polecam.
Składniki:
– 0,5 kg wieprzowiny
– 4 czerwone papryki
– 2 woreczki ryżu białego – ugotowanego
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 500 ml bulionu
– sól, pieprz
– zioła: majeranek, kolendra
– zielona pietruszka
Przygotowanie :
Paprykę umyć, ściąć ogonek z małą ilością papryki i oczyścić z gniazd nasiennych.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor.
Do mięsa dodać podsmażoną cebulkę, ryż, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i zioła.
Dokładnie wymieszać i wypełnić farszem papryki, mięso posypać posiekaną natką pietruszki.
Papryki umieścić w naczyniu żaroodpornym i przykryć wcześniej ściętymi ogonkami. Podlać bulionem.
Papryki piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 50-60 minut.
Pamiętam z dzieciństwa, jak robiła je mama kiedy zostało jej trochę farszu z gołąbków.
bardzo lubię takie dania. zawsze są smaczne i szybkie w przygotowaniu :)
Pamiętam z dzieciństwa, jak robiła je mama kiedy zostało jej trochę farszu z gołąbków.
Piękne i smaczne być muszą :)
bardzo lubię takie dania. zawsze są smaczne i szybkie w przygotowaniu :)
Piękne i smaczne być muszą :)
ja w tej postaci papryki nie robiłam nigdy:) nadziewałam już cukinie, kabaczki, ogórki, czas wiec spróbować z papryką:)
ja w tej postaci papryki nie robiłam nigdy:) nadziewałam już cukinie, kabaczki, ogórki, czas wiec spróbować z papryką:)
Ryż który wkłądamy do papryk ma być już ugotowany?
Paula, ugotowany, już poprawiam wpis
Ryż który wkłądamy do papryk ma być już ugotowany?
Paula, ugotowany, już poprawiam wpis