Komu smakuje Zupa buraczkowa z pewnością posmakuje Botwinka. Jest to typowo letnia zupa i warto ją polecać, bo jak każde dania przyrządzane z młodych warzyw jest zdrowa i przepyszna.
Składniki:
– 2? l bulionu
– duży pęczek botwinki
– 1 marchewka
– 1 łyżka octu lub soku cytrynowego
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– 2 łyżeczki cukru (można ominąć)
– sól, pieprz
– koperek
[:Listonic]
Przygotowanie:
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zacząć gotować w bulionie. Botwinkę umyć, oczyścić, drobno pokroić razem z łodyżkami i dodać do bulionu.
Warzywa gotować na małym ogniu do miękkości. Dodać ocet, mąkę rozrobioną w odrobinie wody i jogurt. Na końcu dodać drobno pokrojone świeże listki botwinki i umyty oraz pokrojony koperek. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i na przykład z ugotowanymi świeżymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem.
Uwielbiam botwinke. Tutaj jednak jest praktycznie nieosiagalna. Dlatego tez wysialam ja sobie na tarasie i czekam z niecierpliwoscia na pierwsze “zbiory” :)
Botwinkę lubię i za smak, i za zapach, za kolor;)
sama nie wiem, czy smak fajniejszy, czy kolor :)
Uwielbiam botwinke. Tutaj jednak jest praktycznie nieosiagalna. Dlatego tez wysialam ja sobie na tarasie i czekam z niecierpliwoscia na pierwsze “zbiory” :)
Botwinkę lubię i za smak, i za zapach, za kolor;)
sama nie wiem, czy smak fajniejszy, czy kolor :)
Uwielbiam botwinę, bo lubię to za mało powiedziane :)
przyznaję się bez bicia że i ja jestem fanką botwinki i buraczkowej – potrafię nawet na zimno zjeść kilka łyżek po kryjomu :) ale ciii
No ładnie… ;) smacznego ;)
Uwielbiam botwinę, bo lubię to za mało powiedziane :)
przyznaję się bez bicia że i ja jestem fanką botwinki i buraczkowej – potrafię nawet na zimno zjeść kilka łyżek po kryjomu :) ale ciii
No ładnie… ;) smacznego ;)
Smacznie wygląda :)
Smacznie wygląda :)
Botwinka to jest to. Ja zrobiłam bez marchewki i mąki i tez pyszna. mniam :)
Botwinka to jest to. Ja zrobiłam bez marchewki i mąki i tez pyszna. mniam :)