Dzień Mamy – w tym roku to i moje święto. Kilogramy obowiązków, szczypta stresu, deko snu – nagrodą są wyciągnięte rączki do uścisku i szczery uśmiech radości na mój widok. Bardzo miłe uczucie, każda mama o tym wie, teraz… wiem i ja.
Na tą miłą okoliczność przygotowałam tort cynamonowy. Ciasto wygląda na pracochłonne, ale wbrew pozorom bardzo szybko mi to poszło. Blaty szybko ostygły bo są cieniutkie, śmietanka i mascarpone były schłodzone w lodówce więc krem był zimn. Tort poszedł pod nóż od razu po udekorowaniu, chociaż jest lepszy jak troszkę postoi.
Składniki:
Ciasto:
– 220g mąki
– 200g masła
– 120 g drobnego cukru
– 1 jajko
– 1 łyżeczka cynamonu
Krem:
– 250ml śmietanki kremówki 36%
– 250g kremu mascarpone
– 40g cukru pudru
– 1/2 łyżeczki startego imbiru
Oraz:
– kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto: Utrzeć masło z cukrem na jednolitą masę, następnie wbić jajko i dalej ucierać. Delikatnie mieszając wsypywać stopniowo (po 1 łyżce) mąkę i cynamon.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, narysować krążki o średnicy 20 cm. Uzupełnić ciastem cienko i równo rozsmarowując.
Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180°C (około 10-12 minut).
Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem, delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. W między czasie dodać starty imbir.
Kremem przekładać krążki, lekko je dociskając uważając aby zbytnio nie popękały.
Posmarować wierzch tortu. Posypać kakao (dałam słodkie kakao), pozostałym kremem udekorować tort.
Tort wykonałam podpatrując Tort cynamonowy z Nowej Kuchni Polskiej – spotkania z przyprawami.
piekny torcik…;):)
Dziękuję :)
Pięknie wygląda, napewno jest bardzo smaczny :)
piekny torcik…;):)
Dziękuję :)
Pięknie wygląda, napewno jest bardzo smaczny :)
piękny jest ten tort.. przyjemności
Ładny i ten smak imbirowy, dla mnie zaskoczenie.
dziękuję za miłe słowa, Ewa – smak imbiru prawie niewyczuwalny, nawet zastanawiałam się czy nie zwiększyć proporcji
piękny jest ten tort.. przyjemności
Ładny i ten smak imbirowy, dla mnie zaskoczenie.
dziękuję za miłe słowa, Ewa – smak imbiru prawie niewyczuwalny, nawet zastanawiałam się czy nie zwiększyć proporcji
Cynamonowy aromat, odrobina imbiru w kremie… To musi być pyszne!
Cynamonowy aromat, odrobina imbiru w kremie… To musi być pyszne!
OJ ZAPISUJĘ DO WYPRÓBOWANIA, BO OKAZJI WKRÓTCE BĘDZIE WIELE:)
Jolu jeśli lubisz cynamon to się nie rozczarujesz :)
OJ ZAPISUJĘ DO WYPRÓBOWANIA, BO OKAZJI WKRÓTCE BĘDZIE WIELE:)
Jolu jeśli lubisz cynamon to się nie rozczarujesz :)
ile krążków ciasta należy upiec?
Aneto, krążków powinno być 8.
ile krążków ciasta należy upiec?
Aneto, krążków powinno być 8.
Robiłam – jest łatwy i obłędny w smaku. Najlepszy moim zdaniem na drugi dzień jak się smaczki przegryzą. Bardzo, ale to bardzo polecam przepis. Dla ułatwienia dodam – ja wzięłam rant od tortownicy i takim cudem udało mi się zrobić dużo placków bez dokładnego wyliczania a i łatwiej mi się rozprowadzało ciasto jak miałam oparcie. Pozdrawiam.
Robiłam – jest łatwy i obłędny w smaku. Najlepszy moim zdaniem na drugi dzień jak się smaczki przegryzą. Bardzo, ale to bardzo polecam przepis. Dla ułatwienia dodam – ja wzięłam rant od tortownicy i takim cudem udało mi się zrobić dużo placków bez dokładnego wyliczania a i łatwiej mi się rozprowadzało ciasto jak miałam oparcie. Pozdrawiam.
Lipa! Ciasta wyszło dużo za mało – raptem na max 5 placków. Jeśli miałoby starczyć na 8, to musiałbym o połowę mniej smarować? To już w ogóle by nie pokryło okręgów 20cm. Jest za gęste, żeby starczyło i za mało. Do tego masakrycznie suche i kruche. Ratuje go krem, ale musiałem doać więcej imbiru, bo nawet nie ledwo a wręcz w ogóle go nie było czuć :-/ Kolejny przepis z internetu, w którym proporcje składników są wzięte z kosmosu…