W trakcie zamieszania wiosenno-grillowego, polecana ryba zawieruszyła się wśród aktualnych potraw. A że lubię rybkę i danie też od czasu do czasu lubię skosztować, chciałam się podzielić przepisem.
Składniki:
- 3-4 płaty dorsza
- 5 dużych cebul
- 3-4 łyżki ketchupu (lub 1-2 łyżki przecieru pomidorowego)
- sól, pieprz
- 1 jajko
- mąka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybę opłukać, pokroić na cząstki, przyprawić solą i pieprzem. Obtaczać w mące i roztrzepanym jajku, smażyć na gorącym oleju z obu stron i ułożyć w naczyniu.
Cebulę obrać i cienko pokroić. Usmażyć przyprawiając solą i pieprzem. Na koniec dodać ketchupu (do smaku). Wymieszać i przełożyć na usmażoną rybę.
Smakuje na ciepło jak i na zimno.
o fajny pomysł z tą cebulą, ja planuję zrobić po grecku za kilka dni :)
o fajny pomysł z tą cebulą, ja planuję zrobić po grecku za kilka dni :)
To musi być pyszne !
To musi być pyszne !
tak przyrządzonej ryby jeszcze nie jedlismy…zapisuję:)
tak przyrządzonej ryby jeszcze nie jedlismy…zapisuję:)
Super przepis ja robię zawsze większą ilość bo uwielbiamy. Dusze cebulkę i daje do niej ketchup pikantny i lagodny i takim sosikiem cieplym przekładam dorsza. Na drugi dzień pychota. Uwielbiam natkę pietruszki zawsze obficie posypuję nią gotową rybę.
przepis super. Proponuję spróbować z flądrą (dużą), do cebulii dodać świeżą paprykę czerwoną, keczup pomieszać z przecierem i wzbogacić ostrą papryką. Sprawdzone wielokrotnie – polecam.