Mini babeczki

Mini babeczki na pierwszy roczek

Wiosna już od kilku dni, oczywiście ta kalendarzowa, ale i prawdziwa nieśmiało daje o sobie znać. Robi się kolorowo, na razie po tej mojej stronie okna, ale już niebawem zazieleni się – tylko kto wtedy będzie chciał stać przy kuchni?
Mam nadzieję, że pierwsze słoneczne promyczki nie rozleniwią mnie, a wręcz dodadzą więcej energii na przygotowywanie kolejnych smakołyków.

Mini babeczki

Ten pierwszy rok prowadzenia bloga był bardzo pracowity i jednocześnie radosny. Nie zawsze miałam czas i siły na wymyślanie nowych przepisów. Moja córeczka, która w marcu skończyła pół roczku, była na pierwszym miejscu i nie zawsze pozwalała na spokojne przebywanie w kuchni. Mimo że szkrabik jest coraz bardziej absorbujący, chętnie przyłącza się do zabaw kulinarnych, dzielnie asystując swojej mamusi w kuchni siedząc w bujaku, co pozwala mi obrać szybko ziemniaczki śpiewając “Ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…” Oby tak dalej.

A poważniej, czas na krótkie podsumowanie. Minął pierwszy rok od zamieszczenia pierwszego przepisu. Przedstawiłam 193 przepisy, kilka czeka na opublikowanie, a jeszcze więcej czeka cierpliwie w poczekalni.
Zostawiliście, drodzy goście około 200 komentarzy za co wszystkim bardzo dziękuję.
Mój Blog dostał podwójne wyróżnienie ?The Lovely Blog Award? za co podziękowania ślę dla Partymania oraz Asi.

Od jakiegoś czasu najsmaczniejsze.pl można obserwować na Facebooku, wszystkich chętnych zapraszam do zostania fanem i śledzenia kolejnych wpisów.

Mini babeczki z okazji roczku bloga i pół roczku małego szkrabika.

Składniki:
Ciasto:
– 250 g mąki
– 100 g masła
– 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
– 50 g miałkiego cukru (niekoniecznie)
– szczypta soli
Wypełnienie:
– 1 budyń śmietankowy
– 250 ml +125 ml mleka
– 100 g masła
– 50 g cukru pudru
– 2-3 krople aromatu cytrynowego
Oraz:
– maliny lub inne owoce
– płatki migdałowe
– konfitura jeżynowa (lub inna dowolna)

Przygotowanie:
Ciasto: Do mąki dodać pokrojone na cząstki masło, cukier, sól i żółtko. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie sypkie dodać białko i dokładnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Ciastem wylepiać dno i boki małych foremek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 15-20 minut (aż się lekko zarumienią). Przestudzić i wyjąć z foremek.
Wypełnienie: 250 ml mleka zagotować. W 125 ml rozrobić budyń (bez cukru) i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić od czasu do czasu mieszając.
Masło dokładnie utrzeć mikserem, dodać cukier. Cały czas mieszając dodawać po 1 łyżce schłodzonego budyniu. Masę budyniową schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

Na dno każdej foremki wyłożyć odrobinę konfitury, następnie do szprycy nałożyć schłodzony krem budyniowy. Wycisnąć do foremek. Każdą udekorować owocem i prażonymi płatkami migdałowymi.

wiosna

4 komentarze

  1. Gratulacje! Wszystkiego co dobre na kolejne roczki! Pozdrawiam wiosennie. :-)

  2. Gratulacje! Wszystkiego co dobre na kolejne roczki! Pozdrawiam wiosennie. :-)

  3. Piękne babeczki, ach i do tego malinki ;))

    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin–100 lat:))

  4. Piękne babeczki, ach i do tego malinki ;))

    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin–100 lat:))

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*