Babka ziemniaczana z mięsem

Były ziemniaki i było mięso, ale nie miałam ochoty na standardowy obiad jakim są właśnie gotowane ziemniaki i smażone kotlety. Dumałam, dumałam i wydumałam pyszną, delikatną babkę mięsno-ziemniaczaną. Do mięsa można dodać świeżej zieleniny.

Babka ziemniaczana z mięsem

Składniki:
– ½ kg ziemniaków
– 40 g masła
– 3 jajka
– sól
Farsz:
– 300 g zmielonej wieprzowiny (np. łopatki)
– 1 jajko
– 1 cebula
– 125 ml jogurtu naturalnego
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrać ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie i przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać masło, jajka, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
Farsz: Do zmielonego mięsa dodać jajko, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, jogurt. Przyprawić do smaku i wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć połowę ciasta ziemniaczanego, następnie farsz, przykryć pozostała częścią ciasta.
Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godzinę.

Zrobiłam więcej farszu mięsnego, wychodzą z niego pyszne kotlety.

8 komentarzy

  1. Świetny pomysł :) Napewno danie bardzo smaczne:)

  2. Świetny pomysł :) Napewno danie bardzo smaczne:)

  3. Pysznie wygląda:)

  4. dlaczego jest dodany jogurt do mięsa co on daje..?

  5. Joanno, moim zdaniem, mięso jest bardziej łagodne, mniej tłuste

  6. dlaczego jest dodany jogurt do mięsa co on daje..?

  7. najsmaczniejsze.pl

    Joanno, moim zdaniem, mięso jest bardziej łagodne, mniej tłuste

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*