Były ziemniaki i było mięso, ale nie miałam ochoty na standardowy obiad jakim są właśnie gotowane ziemniaki i smażone kotlety. Dumałam, dumałam i wydumałam pyszną, delikatną babkę mięsno-ziemniaczaną. Do mięsa można dodać świeżej zieleniny.
Składniki:
– ? kg ziemniaków
– 40 g masła
– 3 jajka
– sól
Farsz:
– 300 g zmielonej wieprzowiny (np. łopatki)
– 1 jajko
– 1 cebula
– 125 ml jogurtu naturalnego
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie i przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać masło, jajka, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
Farsz: Do zmielonego mięsa dodać jajko, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, jogurt. Przyprawić do smaku i wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć połowę ciasta ziemniaczanego, następnie farsz, przykryć pozostała częścią ciasta.
Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godzinę.
Zrobiłam więcej farszu mięsnego, wychodzą z niego pyszne kotlety.
Świetny pomysł :) Napewno danie bardzo smaczne:)
Świetny pomysł :) Napewno danie bardzo smaczne:)
Pysznie wygląda:)
Pysznie wygląda:)
dlaczego jest dodany jogurt do mięsa co on daje..?
Joanno, moim zdaniem, mięso jest bardziej łagodne, mniej tłuste
dlaczego jest dodany jogurt do mięsa co on daje..?
Joanno, moim zdaniem, mięso jest bardziej łagodne, mniej tłuste