Ostatnio sporo było wszelkiego rodzaju ciasteczek i trzeba było to zmienić. Chodzą za mną babki (o nich innym razem), a dziś przedstawię roladę.
Jako dodatkowe nadzienie użyłam dżemu brzoskwiniowego, który można zastąpić go dowolnym ulubionym dżemem.
Składniki:
Ciasto:
– 4 jajka
– 100 g mąki
– 40 g mąki ziemniaczanej
– 50 g cukru drobnego cukru
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
– 400 ml mleka
– 100 g masła
– 1 budyń śmietankowy
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Oraz:
– dżem brzoskwiniowy
– 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
– 4 łyżki mleka
Przygotowanie:
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem. Następnie delikatnie mieszając dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłej wody. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 10 minut.
Upieczone ciasto wyłożyć na czystą ściereczkę, zdjąć papier i szybko zwinąć w rulon.
Krem budyniowy: Większą część mleka podgrzać, w pozostałej części rozrobić budyń, cukier i mąkę a następnie wlać do gotującego się mleka. Przestudzić.
W tym czasie utrzeć masło. W dalszym ciągu ucierając masło dodawać stopniowo przestudzony budyń.
Ciasto pomału rozwinąć ze ściereczki, w z dłuż ciasta nałożyć dżem brzoskwiniowy, następnie posmarować kremem. Zwinąć roladę. Schłodzić.
Ozdobić roladę można na przykład cukrem pudrem albo polewą. Ja użyłam gorzkiej czekolady roztopionej w gorącej kąpieli wodnej. W trakcie rozpuszczania czekolady dodałam mleko i dokładnie wymieszałam.
Pysznie wygląda. Ale ja to chyba nie umiałabym ukroić takiej rolady, budyń napewno wypłynąłby mi ze środka:)
Ale to nie taki budyń budyniowy :) masło i mąka ziemniaczana dobrze wiąże krem, można dodać 1,5 łyżki mąki, będzie jeszcze sztywniejszy. Ciasto na drugi dzień jest bardziej miękkie i lepiej się kroi niż na świeżo pierwszego dnia.
Pysznie wygląda. Ale ja to chyba nie umiałabym ukroić takiej rolady, budyń napewno wypłynąłby mi ze środka:)
Ale to nie taki budyń budyniowy :) masło i mąka ziemniaczana dobrze wiąże krem, można dodać 1,5 łyżki mąki, będzie jeszcze sztywniejszy. Ciasto na drugi dzień jest bardziej miękkie i lepiej się kroi niż na świeżo pierwszego dnia.
Na jaką formę jest to ciasto?
Ivix, będzie około 55×45 (dokładne wymiary podam po 1.01)
Na jaką formę jest to ciasto?
Ivix, będzie około 55×45 (dokładne wymiary podam po 1.01)