Faworki no. 03

Wciągnęły mnie te faworki i myśl ponownego wykorzystania białek. Faworki są zmodyfikowanym przepisem poprzednich chruścików i są jeszcze bardziej kruche. Warte polecenia.

Faworki no. 03

Składniki:
– 340 g mąka
– 190 g jogurtu naturalnego
– 4 żółtka
– 1 łyżeczka cukru (dla złamania smaku)
– 2 łyżki spirytusu lub octu (ja dałam wódki dębowej)
– szczypta soli
Oraz:
– olej (tłuszcz) do smażenia
– cukier puder

Przygotowanie:
Do mąki dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę. Następnie lekko podsypując rozwałkować bardzo cienko ciasto. Pociąć na faworki, w środku naciąć i wywijać jeden brzeg przez powstały otwór.
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.

 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*