Kotleciki ziemniaczane z wędzoną makrelą

Kupiłam wędzoną makrelę. Ale po co? Może się przyda? Tak czasami mam. Myślałam, kombinowałam i wymyśliłam kotleciki ziemniaczane z makrelą. Wyszły pyszne. Z podanych składników wyszło 15 sztuk. A podałam je z lekkim sosikiem i kaszą.

Kotleciki ziemniaczane z wędzoną makrelą

Składniki:
– 600 g ugotowanych ziemniaków
– 300 g obranej z ości i skóry makreli
– pół pęczka koperku
– 1 jajko
– 4 łyżki bułki tartej + trochę do panierki
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Przestudzone ziemniaki przepuścić przez praskę razem z makrelą. Dodać jajko, posiekany koperek, bułkę tartą i przyprawy (z soli można zrezygnować jeżeli ziemniaki są z nią gotowane). Dokładnie wymieszać.
Z masy formować równe kotleciki (w tym celu masę rozprowadziłam na desce, równo wygładziłam i odciskałam kubkiem równe krążki). Obtoczyć z obu stron bułką tartą i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Podawać z dowolnymi sosami.

 

2 komentarze

  1. jednym słowem: mamałyga (!) kotleciki rozpadły się na patelni – pomimo, że dostały więcej bułki niż w przepisie i dodatkowe jajko. całość powędrowała do piekarnika: 200’C i ok.30 minut – wyszła całkiem przyzwoita tarta.

  2. jednym słowem: mamałyga (!) kotleciki rozpadły się na patelni – pomimo, że dostały więcej bułki niż w przepisie i dodatkowe jajko. całość powędrowała do piekarnika: 200’C i ok.30 minut – wyszła całkiem przyzwoita tarta.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*