Roladki z piersi kurczaka i rukolą

Roladki z kurczaka i rukolą (jak kto woli można wymienić na szpinak) świetnie pasuje na uroczysty obiad, urodzinową kolację czy przekąska na sylwestrowy wieczór. A co najważniejsze, nie wymaga za wiele pracy i można przygotować dużo wcześniej.

Roladki z piersi kurczaka i rukolą

 

Składniki:
– 6 podwójnych piersi kurczaka
– 12 plastrów żółtego sera
– 12 plastrów szynki
– 1 opakowanie rukoli (lub liście szpinaku)
– 1 jajko
– bułka tarta
– sól
– pieprz
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Piersi kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Rozciąć na 2 filety i lekko rozbić tłuczkiem, lekko przyprawić solą i pieprzem (lub inna przyprawą).

Na każdą pierś kurczaka położyć rukole, plasterek szynki i sera. Ciasto zawinąć w roladę (jeżeli roladki się rozwijają, można pomóc sobie wykałaczką). Na talerzu roztrzepać jajko a na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Roladki obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i chwilę obsmażać na rozgrzanej patelni. Przełożyć do brytfanki i zapiekać przez około 20 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.

Roladki z kurczaka podawać z pieczywem lub z ryżem.

 

baner120swieta2009

 

4 komentarze

  1. Z rukolą jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować:)

  2. Z rukolą jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować:)

  3. Znam wersję bez rukoli, a z nią smakuje pewnie jeszcze lepiej!.

  4. Znam wersję bez rukoli, a z nią smakuje pewnie jeszcze lepiej!.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*