Ciasteczka cytrynowe

Kolejne pyszne ciasteczka. Rozeszły się w mig. Piesek rodziców nawet wywęszył sprawę i trzeba było po kryjomu zajadać się ciasteczkami. :) Z innych wielokrotnie robionych ciasteczek mogę śmiało polecić szybkie ciasteczka maślane.

Ciastka cytrynowe

Składniki:
– 1 cytryna (starta skórka bez białej części)
– 150 g masła
– 75 g cukru pudru
– 1 żółtko
– 225 g maki

Przygotowanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto na gładką masę. Na początku będzie dość kruche ciasto ale po chwili wygniatania zrobi się gładka masa.
Ciasto schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę (ja z braku czasu i niecierpliwości przystąpiłam od razu do dzieła).
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wykrajać ciasteczka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10-12 minut.

 

8 komentarzy

  1. O, cytrynowych to jeszcze nie robiłam. Wyglądają smakowicie:)

  2. No ladny maja kszatlt :)Bardzo lubie takie zwykle ciaseczka z herbatka :*

  3. O, cytrynowych to jeszcze nie robiłam. Wyglądają smakowicie:)

  4. Urocze :) Piekny kształt i jakie rumiane :)

  5. a dziękuję, dziękuję, dodam tylko że nie tylko rumiane i kształtne ale i smaczne :)

  6. No ladny maja kszatlt :)Bardzo lubie takie zwykle ciaseczka z herbatka :*

  7. Urocze :) Piekny kształt i jakie rumiane :)

  8. a dziękuję, dziękuję, dodam tylko że nie tylko rumiane i kształtne ale i smaczne :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*