Marchewkowe kluski z mięsem

Kluski wyglądają na mało apetycznie :) ale są dobre :) Jako farsz można zastosować bardziej tłuste mięsko i dodać na przykład pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę. Kluski można też przygotować bez mięsa – coś w stylu śląskich.

Marchewkowe kluski z mięsem

Składniki:
– 400 g ugotowanych ziemniaków
– 400 g ugotowanej marchewki
– 250 g mąki ziemniaczanej
– 350 g ugotowanego chudego mięsa
– olej
– sól, pieprz
– zielona pietruszka

Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew przepuścić przez praskę. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto (marchewki są dość wodniste – w razie potrzeby dodać więcej mąki). Mięso zemleć w maszynce, dodać odrobinę oleju, przyprawy i posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kulki do których nakładamy farsz. Gotować w osolonym wrzątku aż kluski wypłyną.
Kluski można przygotować bez mięsa i dobierać różne proporcje ziemniaków i marchewki.

baner_sezon_ziemniaczany_2009_maly

4 komentarze

  1. Ja uważam, że wyglądają fajnie :-)

  2. Ja uważam, że wyglądają fajnie :-)

  3. :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*