Nie znam nikogo, kto by nigdy nie jadł zapiekanek – przynajmniej nikt do tej pory się nie przyznał. Jeżeli jednak by tak było, od razu przygotowałabym te pyszne bułki i zaprosiła do siebie. Zapiekanki z pieczarkami i szczypiorkiem są aromatyczne, chrupiące – pyszne!
Ja zapiekanki pamiętam ze szkolnych lat. Po zakończonych lekcjach, szliśmy na przystanek autobusowy, a że zawsze miałyśmy sporo czasu – po drodze kupowałyśmy zapiekanki. Niestety ten smak nie jest do podrobienia, nigdy nie wyszły mi takie zapiekanki, jak z czerwonej budki.
Składniki:
– 1 duża bagietka (albo 2 małe)
– 300 g pieczarek
– 200 g sera startego na dużych oczkach
– zioła prowansalskie
– świeżo zmielony pieprz
– sól
– masło czosnkowe
Oraz:
– keczup
– szczypior
Przygotowanie:
Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Bagietkę podziel na części i przekrój wzdłuż na pół, posmaruj cienko masłem czosnkowym. Posyp pieczarkami, przypraw ziołami prowansalskimi, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przykryj serem.
Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz przez około 8-10 minut (aż ser się roztopi).
Podawaj z keczupem i pokrojonym szczypiorkiem.
A tu znajdziecie inny przepis na zapiekankę, tym razem z pieczarkami i cebulą.
i love zapiekanki!! i grew up in poland and this was one of my favorite foods ever. im trying to learn some more recipes and love your blog :)
i love zapiekanki!! i grew up in poland and this was one of my favorite foods ever. im trying to learn some more recipes and love your blog :)
najlepsze zapiekanki to te swojskie, robione na zwykłej bułce, albo bagietce:) …oj często u nas goszczą:)
najlepsze zapiekanki to te swojskie, robione na zwykłej bułce, albo bagietce:) …oj często u nas goszczą:)
Uwielbiam proste, zwykłe zapiekanki !
Uwielbiam proste, zwykłe zapiekanki !
Bardzo lubię zapiekanki. Są bardzo smaczne, tanie i mega szybkie w przygotowaniu :-)