Składniki:
– około 0,5 kg schabu
– 1 średnia cebula
– przyprawy: suszony rozmaryn, suszony majeranek, ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka
– olej
Przygotowanie:
Mięso opłukać, pokroić na kotlety. Przyprawy połączyć, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, wymieszać z odrobiną oleju (powinna powstać gęsta pasta). Cebulę pokroić w talarki. Mięso natrzeć przygotowaną pastą, przełożyć cebulą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Mięso grillować na średnim żarze od 8 do 10 minut z każdej strony, przewracając kilka razy, aż mięso będzie ładnie zrumienione, a cały tłuszcz spieczony.
Mięso można usmażyć na specjalnej patelni do grilla.
Podawać z sosem tzatziki.
Zamiast schabu można użyć innego mięsa, np. piersi kurczaka czy karkówkę.