Tort truskawkowy

ato przynosi same smakołyki a szczególnie jest to sezon na truskawki, który chyba jest najpyszniejszym momentem w całym roku. :) Mieliśmy już Dzień Mamy, Dzień Dziecka a przed nami Dziań Taty. Na każdą z tych okazji polecam szybki Torcik truskawkowy. Pyszny prezent i jaki łatwy w przygotowaniu. :)

Składniki ciasta:
– 3 jajka
– 80 g cukru pudru
– 40 g mąki pszennej
– 40 g mąki krupczatki

Składniki na krem:
– 1 budyń malinowy
– 370 ml mleka
– 70 g masła
– 2 łyżki cukru
– 3 łyżki mąki

Dekoracja:
– truskawki, wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Ciasto:
Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać mąkę, wymieszać. Z białek ubić pianę stopniowo dodając cukier puder. Pianę delikatnie wymieszać z żółtkami i mąką. Ciasto przełożyć do małej tortownicy (ok. 20 cm średnicy). Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Po upieczeniu ciasto przestudzić. Wyjąc z formy i delikatnie przekroić na 2 blaty.
Krem:
Zagotować szklankę mleka, w pozostałym mleku wymieszać budyń, cukier i mąkę. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać budyń i energicznie mieszać aby budyń się nie przypalił. Po ugotowaniu odstawić na bok do ostygnięcia mieszając od czasu do czasu aby na budyniu nie zrobiła się skorupka (rondelek można wstawić do miski z zimną wodą w celu szybszego ostygnięcia budyniu).
Masło utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.

Na dolnym blacie ciasta układamy oczyszczone i pokrojone w cząstki truskawki, przykrywamy kremem i 2 częścią blatu (aby tort był bardziej wilgotny, można blaty zmoczyć odrobiną rozcieńczonego alkoholu lub wodą z cukrem czy sokiem). Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Udekorować według upodobania.

Z podanych składników wychodzi około 8 średnich porcji.

 

Jeżeli zostanie troszkę kremu, można zmiksować go z kilkoma truskawkami, uzyskamy dodatkową dekorację tortu. :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*